kulcsár edina
A narancshéj tele van tápanyagokkal.
Még akkor is gyakran marad egy kis hulladék, ha valaki alaposan megtervezi az étkezését. Egy szakértő azonban most megosztotta, hogy miért nem szabad ezeket a maradékokat egyszerűen a szemetesbe dobni. Arra kér mindenkit, hogy gondolja át, mit tekint maradéknak, mivel ezek valójában ételek fénypontjai lehetnek, vagy más célt is szolgálhatnak a konyhában.
Amikor narancsot eszel, ne dobd ki a héjat! Valószínűleg nem akarod megenni, de a héját használhatod extra célokra
- szólt 5,3 millió TikTok-követőjéhez dr. Karan Raj. Kiemelte, hogy a narancshéj tele van tápanyagokkal, gazdag élelmi rostban, az úgynevezett pektinben, és magas a C-vitamin tartalma is. Hozzátette, egészségügyi előnyei is vannak.
A héj karotinoidokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő vegyületek. Használhatod például fagylaltok feltétjeként, vagy akár süteményekhez. joghurtokhoz is.
A legújabb tanulmányok egyébként alátámasztják dr. Karan állításait, és kimutatták, hogy a narancshéjban magasabb a hasznos növényi vegyületek, például a polifenolok koncentrációja, mint a gyümölcs belsejében – írja a Mirror. Egy 2023-as tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy a héjak nagyobb mennyiségű fenolos vegyületet, C-vitamint, flavonoidokat és antioxidáns aktivitást tartalmaznak, mint az egyes citrusfajták magjai és pépje.
A szakember egyébként arra is kéri az embereket, hogy ne dobják ki a tökfélék, például a sütőtök magjait. Nagyszerű növényi alapú fehérjeforrások, ezért azt javasolja, hogy a pirítsuk meg, és dobjuk levesekbe és salátákba, vagy rágcsáljuk el.