RETRO RÁDIÓ

Soha többet ne dobd a narancshéjat a szemetesbe!

B.
Szerző
B.
Létrehozva2024. 06. 04. 14:30

A narancshéj tele van tápanyagokkal.

Még akkor is gyakran marad egy kis hulladék, ha valaki alaposan megtervezi az étkezését. Egy szakértő azonban most megosztotta, hogy miért nem szabad ezeket a maradékokat egyszerűen a szemetesbe dobni. Arra kér mindenkit, hogy gondolja át, mit tekint maradéknak, mivel ezek valójában ételek fénypontjai lehetnek, vagy más célt is szolgálhatnak a konyhában.

Soha többet ne dobd a narancshéjat a szemetesbe! Fotó: Pixabay.com

Amikor narancsot eszel, ne dobd ki a héjat! Valószínűleg nem akarod megenni, de a héját használhatod extra célokra

- szólt 5,3 millió TikTok-követőjéhez dr. Karan Raj. Kiemelte, hogy a narancshéj tele van tápanyagokkal, gazdag élelmi rostban, az úgynevezett pektinben, és magas a C-vitamin tartalma is. Hozzátette, egészségügyi előnyei is vannak.

A héj karotinoidokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő vegyületek. Használhatod például fagylaltok feltétjeként, vagy akár süteményekhez. joghurtokhoz is.

A legújabb tanulmányok egyébként alátámasztják dr. Karan állításait, és kimutatták, hogy a narancshéjban magasabb a hasznos növényi vegyületek, például a polifenolok koncentrációja, mint a gyümölcs belsejében – írja a Mirror. Egy 2023-as tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy a héjak nagyobb mennyiségű fenolos vegyületet, C-vitamint, flavonoidokat és antioxidáns aktivitást tartalmaznak, mint az egyes citrusfajták magjai és pépje.

A szakember egyébként arra is kéri az embereket, hogy ne dobják ki a tökfélék, például a sütőtök magjait. Nagyszerű növényi alapú fehérjeforrások, ezért azt javasolja, hogy a pirítsuk meg, és dobjuk levesekbe és salátákba, vagy rágcsáljuk el.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.