RETRO RÁDIÓ

Ez durva, lehet, hogy soha többé nem ehetünk banánt?

Létrehozva2023. 10. 25. 15:00

Mindenki szereti a banánt, főleg ősz végén, télen fogyasztunk belőle rengeteget. Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy már nem sokáig élvezhetjük sem az ízét, sem az áldásos hatásait...

A banán nemcsak finom, de nagyon egészséges is, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így rengetegféleképpen támogatja a szervezetünk egészségét. De leginkább a rostok miatt fogyasztjuk ősszel és télen, hiszen ilyenkor az almán, körtén kívül már nem nagyon találni idénygyümölcsöket a boltokban. Ezért szörnyű még belegondolni is, hogy néhány év múlva akár teljesen el is tűnhet az életünkből a banán – ugyanis az egész banánállományt kihalás fenyegeti egy gombabetegség miatt.

Anthracnose,Disease,On,Riped,Banana,Fruit,In,Viet,Nam.
A Panama-kór a gyümölcsöt is tönkreteszi. / Fotó: Lam Van Linh /  Shutterstock

Nem először támad a kór

Néhány évvel ezelőtt már pusztított ez a gombás fertőzés a banánállományban: a Panama-betegség ellen közel 30 éve küzdenek világszerte, de csak az elmúlt években harapózott el annyira a fertőzés, hogy veszélybe kerülhet a világ teljes banánállománya. Ennek egyik oka, hogy ezt a finom gyümölcsöt hatalmas ültetvényeken termesztik, ahol általában ugyanazt a fajtát gondozzák. Így viszont a fertőzés is hatalmasabb pusztítást végez. A Tropical Race (TR4) nevű betegség eddig több, mint húsz országban jelent meg, és a korábban népszerű banánfajtát, a Gros Michelt szinte teljes mértékben kiirtotta. Ennek köszönhető, hogy a boltokban a legnagyobb mennyiségben Cavendish fajta banánokkal találkozhatunk, amelynek egyik jó tulajdonsága, hogy ellenáll a Panama-betegségnek. Vagyis ellenállt, mert azóta a betegség mutálódott.

A kutatók folyamatosan küzdenek ellene

Az Ázsiában, Afrikában, Közel-Keleten, Közép-Amerikában és Ausztráliában lévő Cavendish banán ültetvények már veszélyben vannak. A betegséget okozó gomba a talajban terjed; ahogy a növény felveszi a talajból a vizet, bekerül a keringési rendszerébe a kórokozó, a levelek elbarnulnak, a szár belülről elrohad, a gyümölcs deformálódott, barna lesz. A tudósok most egy olyan, genetikailag módosított Cavendish banánfajtán dolgoznak, mely rezisztens lenne a TR4-re – ez azonban egyáltalán nem biztosíték arra, hogy az elkövetkező tíz évben is ehetünk még banánt, hiszen a betegség bármikor újramutálódhat.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.