tóth gabi
Kedvenc trópusi gyümölcsöd a banán vajon hogy érzi magát a hűtőben? Utánajártunk, mit tehetsz érte, hogy pár napig friss maradjon.
A banán ízletes, egészséges és sokoldalú gyümölcs. Könnyen megemésztheted, edzések előtt energiát ad. A-,E-B6-U-vitaminokban gazdag, magas a kálium tartalma. Igazi Jolly Joker, magas a vas tartalma, ha vérszegénységgel küzdesz, akkor neked egészen biztos érdemes belőle fogyasztanod. Továbbá van benne foszfor, jód, és réz. Megoszlanak a vélemények abból a szempontból, hogy fogyókúra esetén érdemes-e fogyasztani. De vannak, akik banán-kúra segítségével adtak le kilókat. Nagyon fontos, hogy az érett banánt napokig nem lehet igazán jól tárolni, érdemes viszont odafigyelni, hogy mégis hová tedd.
Amikor megveszed a banánt nagy valószínűséggel a hűtőbe teszed, amint hazaérsz, annak a reményében, hogy ott lassabban barnul meg, nem romlik. De ez nagy hiba. A banán hőhordozó, ami azt jelenti, hogy pont a hűtőszekrényedben romlik meg gyorsabban. Érdemes inkább gyümölcskosárban tartanod a spájzban, kamrában. Az is fontos, hogy más gyümölcsöktől külön tárold szobahőmérsékleten, mert etilént bocsáthat ki, és attól más gyümölcsök is korábban romlásnak indulhatnak.
A kedvenc gyümölcsöd íze kevésbé lesz intenzív, nem a megszokott finomságot fogod enni másnap, és még a vitaminok is veszítenek erejükből. Egészségtelenné válhat a banán a hűtőben. Arra is figyelj, hogy ha megpucolod a kedvencedet, mindig moss kezet! A gyümölcs héján sok rovarirtó, esetleg penészgátló kémiai vegyszer is található rajta, ami káros az egészségre.
Végső esetben, ha nagyon sok banánt vásároltál, fagyaszd le, mielőtt rád romlana. Hámozd meg, szeleteld fel a gyümölcsöket, tedd őket zárható műanyag zacskóba, és tedd be a fagyasztóba. Turmixhoz, süteményhez később is felhasználhatod.