tóth gabi
Tavaly viszonylag sok ép dió volt a fákon, de idén ősszel ez sajnos nem mondható el, szinte az egész termés fekete. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az összes diót ki kell dobni, rengeteget meg tudsz menteni belőle!
Idén sem kímélte a termést a dióburok-fúrólégy, a fákon rengeteg a fekete dió, szinte épet nem is találni közöttük. Tavaly az aszály miatt kevesebb volt a fertőzött gyümölcs, de idén újra gondolkodni kell, mi legyen a fekete dió sorsa. Sokan elégetik, hiszen ezeket a fertőzött részeket nem szabad a zöldhulladékkal elszállíttatni, és a komposztra tenni sem jó ötlet. De mindet nem kell kidobni, érdemes megpróbálni megmenteni a termést, hiszen ha csak a felét tudod eltenni télire, már akkor is jól jártál.
Minél előbb szedd fel
Már hullik a dió, érdemes minden nap körbejárni a fádat, és amit a földön látsz, minden szemet felszedni – a feketéket is. Így nem marad ideje a dióburok-fúrólégy lárváknak bemászni a talajba, és ott bebábozódni, így ennyivel kevesebb lesz ebből a kártevőből jövőre. Ha hamar felszeded a diókat, a fertőzött darabok nem fognak bepenészedni.
Áztasd vízbe
A fekete diókat tedd egy nagy edénybe, öntsd fel őket vízzel, és hagyd ott egy pár órára. Így könnyebb lesz leszedni a feketévé, nyúlóssá, ragacsossá vált burkot a termésről, és a vízben a lárvák is elpusztulnak.
Szabadítsd meg a buroktól
Erre több módszert is alkalmaznak a leleményes magyar hobbikertészek, de mindnek az a lényege, hogy le kell szedni a dióról a fekete burkot. Ha kézzel csinálod, húzz kesztyűt, és tegyél be egy hangoskönyvet, mert sokáig fog tartani! De nem is kell vele így vacakolni, inkább tedd a diókat egy vödörbe, önts rájuk vizet, vedd elő a keverőszárat, és a fúrógéppel jó pár percig forgasd a diókat a vízben. A súrlódástól szépen lejön a fekete anyag a diókról. Van, aki mindezt a betonkeverővel éri el úgy, hogy egy kevés apró szemű kavicsot tesz a diók mellé, meg némi vizet, és alaposan átforgatja az egészet. Magas nyomású mosóval is leszedheted a burkot, de talán ez a legkevésbé elterjedt módszer, és a legdrágább is.
A szárítás ne maradjon el
Első körben terítsd ki a diót árnyékos, szellős, fedett helyen, és egy-két hétig szárítsd őket. A fekete diót sajnos nem lehet héjastul tárolni, ezért meg kell törnöd őket, és a dióbelet tudod eltenni télire akár légmentesen záródó befőttes üvegben, akár a reszelve a fagyasztóban. A fekete diókat megtörve nagyon sok ép dióbelet találhatsz, de készülj fel rá lélekben, hogy legalább a felét ki kell dobni, hiszen a fertőzés elérheti a dió belsejét is. Amelyik bél nem fekete vagy penészes, azt viszont minden további nélkül fogyaszthatod.