Létrehozva: 2023.07.05.
Módosítva: 2023.07.05.

Ezért legyen a gyógyszeres dobozban is szódabikarbóna

A háztartásban többféleképpen is használhatod, de emellett érdemes egy keveset a gyógyszerek mellett is tartani. Ugyanis rengetegféleképpen a segítségedre lehet, hogy egészséges maradj.

A szódabikarbóna már a háztartás több területén is bizonyított, hiszen takarításhoz, mosogatáshoz kiváló természetes tisztítószer; de a kertben is nagy segítség lehet. Mindemellett helye van a gyógyszeres dobozban is, hiszen rengeteg olyan helyzet van, ahol kapóra jöhet ez a csodaszer. A legismertebb felhasználása a gyomorégés elleni, de ezen kívül még rengeteg mindenben a segítségedre lehet. Arra azonban fontos figyelned, hogy ilyen célokra olyan szódabikarbónát vásárolj, aminek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy emberi fogyasztásra alkalmas. Mutatjuk, mi mindenre használhatod!

Close-up,Of,Baking,Soda,In,A,Glass,Jar.,Bicarbonate,Of
Nem csak takarításra jó a szódabikarbóna! Fotó: Geo-grafika /  Shutterstock

Tisztítja a fogakat

A szódabikarbónát fogmosáskor is használhatod. Bár a fogkrémet nem helyettesíti, érdemes havonta két-három alkalommal fogat mosni vele. Mártsd a benedvesített fogkefét szódabikarbónába, és alaposan mosd meg vele a fogaid. Így könnyebben megszabadulhatsz a fogkőtől, lepedéktől, a foltokat is eltünteti. Mivel nincs benne fluorid, ami megvédi a fogaidat a szuvasodástól, ezért ne hagyd ki a rendes fogmosást, amihez fogkrémet használsz. Fontos, hogy ne használd minden nap, mert ha túlzásba viszed, a szódabikarbóna károsíthatja a fogzománcot. Rengeteg tippet találhatsz az interneten, hogyan használd fogfehérítésre, de fogorvosok szerint ezek a módszerek kifejezetten károsak, és bár pár napig valóban fehérebbek lehetnek tőlük a fogaid, idővel a fogzománc apró sérülései miatt sokkal jobban megtapadnak a szennyeződések.

Hatásos izzadásgátló

Izzadós típusoknak kifejezetten hasznos lehet, ha szódabikarbónát használnak dezodorként, mert lúgosságával visszaállítja a bőr pH-egyensúlyát, és elpusztítja a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat. Reggelente hints egy kevés szódabikarbónát a kényes területekre, és egész napra megszabadulsz az izzadástól. Használhatod pasztaként is, így nem kell aggódnod, hogy a ruháidra kerül a fehér por: oldj fel kevés vízben némi szódabikarbónát úgy, hogy kenhető állagú legyen. Ezzel dörzsöld át a hónod alatt, majd töröld le egy tiszta kendővel. 

Enyhíti a csípések tüneteit

Legyen szó akár szúnyog- vagy csaláncsípésről, ha egy kevés szódabikarbónát viszel fel az érzékeny területre, gyorsan enyhül a viszketés, égés és fájdalom. Három rész szódabikarbónához adj egy rész vizet, kend a sérült bőrfelületre, hagyd hatni húsz percen át, majd mosd le. A hatását azonnal érezni fogod.

Csökkenti a fájdalmat, ha leégtél

A napégés okozta fájdalom ellen is hatásos: oldj fel négy evőkanál szódabikarbónát egy liter vízben, és egy puha kendő segítségével óvatosan nedvesítsd be az oldattal az égő, fájó bőrt.

Szépíti az arcbőrt

Arcradírként is érdemes kipróbálni, hiszen segít eltávolítani a pórusokban lévő szennyeződéseket. Készítsd arctisztító pasztát három rész szódabikarbónából és egy rész vízből. A szokásos arctisztítóddal tisztítsd meg a bőröd, majd vidd fel az arcodra a szódabikarbónás keveréket, és körkörös mozdulatokkal, finoman masszírozd át vele az arcod a mélytisztító hatásért. Majd tiszta vízzel mosd le.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchesterből kirúgott focista Messiként tündököl a Dortmundban

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket