kulcsár edina
A listán több olyan tétel is szerepel, amiről biztos nem gondoltad, hogy ártalmas.
Az agy az emberi test legösszetettebb szerve, ám mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. Az egészséges agy létfontosságú a problémamegoldáshoz, a memóriához, a kognitív folyamatokban és az életkor előrehaladtával a jó életminőségben is.
Szürkeállományunk karbantartása csökkentheti a különböző betegségek, így a demencia vagy az Alzheimer-kór kialakulásának a veszélyét. Vannak azonban olyan hétköznapi folyamatok, amelyekről nem is gondolnánk, hogy mekkora kárt okoznak az agyunknak. Érdemes ezeket mielőbb elhagyni, vagy a rossz szokásokon változtatni.
A hosszan tartó ücsörgés nemcsak az agy, hanem a test számára sem túl előnyös. A tudósok szerint ezért érdemes napi 30 perc könnyebb vagy 15 perc fokozott intenzitású testmozgást beilleszteni a napi programunkba. Minden edzés alkalmával új agysejtek jönnek létre, ezért is létfontosságú a minél gyakoribb mozgás.
A sok cukrot, transzzsírokat és egyéb vegyületeket tartalmazó élelmiszerek rossz hatással lehetnek az agy egészségére. Az édességek mellett érdemes elkerülni a szalonnához, illetve a kolbászhoz hasonló ételek, illetve az előre csomagolt termékek fogyasztását is. Tanácsos helyettük gyümölcsökben, zöldségekben, olívaolajban, diófélékben, hüvelyesekben és halakban gazdag mediterrán étrendet követni – állítják a kutatók.
Az emberi érintkezés hiánya, különösen a krónikus magány óriási pusztítást végezhet agyunkban, továbbá szorongáshoz vagy depresszióhoz is vezethet. Aki ilyen élethelyzetben van, annak érdemes mielőbb felvennie a kapcsolatot az ismerőseivel. Kezdésnek egy futó beszélgetés is jó lehet, de ne riadjunk vissza a megbeszélt találkozóktól sem.
Az agynak egyáltalán nem tesz jót, ha valaki egyszerre több feladatot csinál a munkahelyén. A tartós, párhuzamos munkavégzés hosszú távon ugyanis töredezett elmét, sekélyes gondolkodást, rossz koncentrációt és memóriát, fáradtságot, szorongást, valamint stresszt okozhat. Ezért érdemes listát készíteni a feladatokról, majd sorban elvégezni azokat. S közben ne felejtkezzünk el a pihenésről sem!
Talán nem nagy újdonság, de igen, az alkohol sincs jó hatással az agyunkra. A mértéktelen italozás hozzájárulhat a demencia kialakulásához, valamint memória-, egyensúly- és empátiazavarokat okozhat.
Érdemes mielőbb kiszakadni a mérgező környezetből, ha azon kapjuk magunkat, hogy a minket körülvevők semmifajta érzelmi támogatást nem nyújtanak. Észre sem vesszük, de az energiavámpírok és érzelmi zsarolók amellett, hogy rengeteg erőt elszívnak, káros hatással vannak az agyunkra is. Aki ilyen környezetben él, előbb tapasztalhatja meg magán az öregedés jeleit, boldogtalansága akár depresszióhoz és további mentális problémákhoz is vezethet, sőt, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nála autoimmun betegségek.
Egy kimutatás szerint a heti kétszeri halfogyasztás 41 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását. Ha lehetőségünk van rá, akkor válasszunk az omega-3 zsírsavakban gazdag halak közül, ilyenek például a lazac, a makréla és a szardínia is. Az omega-3 zsírsav serkenti a véráramlást az agyban, jótékony hatással van a memóriára és a csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát.
A gyakori B-vitamin bevitel mérsékelheti a memóriavesztés és az Alzheimer-kór kockázatát. B-vitaminban gazdag többek közt a retek, a máj, a vöröslencse, a bab, a tej, a tojás, a csirke- és a marhahús, a spenót, valamint a kerti és a római saláta.
A folyamatos hangos zenehallgatás sem tesz jót az agyunknak. Az állandóan üvöltő zene károsítja a belső fül hallósejtjeit, melyek egy idő után már nem küldenek információt az agy felé, így kialakul a süketség. Ha ezt szeretnénk elkerülni, ne hagyjuk figyelmen kívül, ha a telefonunk is a nagy hangerőre figyelmeztet minket.
A lehető legrosszabb dolgot akkor tesszük az agyunkkal, hogyha ébredés után azonnal hírolvasgatásba és e-mailek nézegetésébe kezdünk. Ehelyett inkább igyunk egy pohár vizet, zuhanyozzunk le vagy készítsük el a reggelinket és hagyjuk, hogy az agyunk magától felébredjen – írja a The Sun.