
Vadon terem ez a tavaszi zöldfűszer: zamatos és egészséges
Évezredek óta ismert ez a fantasztikus gyógynövény és fűszer. Nem a medvehagymáról van szó...
Kevesen tudják, de a turbolyát már az ókori civilizációk is ismerték és kedvelték, sőt, előszeretettel fogyasztották. Nemcsak a perzsák, de az egyiptomiak is használták, még Tutanhamon fáraó sírjában is találtak belőle. Az átható illatáról könnyen beazonosítható növény később Görögországban és a Itáliában is kedveltté vált. A középkorban gyógyászati jelleggel még a pestis ellen is bevetették.
A turbolya a petrezselyemre nagyon hasonlító növény. Mindez nem a véletlen műve, hiszen rokonok. Illata az ánizsra hasonlít, dörzsöld meg a levelét, szagold meg és memorizáld az illatot. Így a későbbikban nem tévedhetsz a szedésnél. A bürökkel viszont ne téveszd össze: annak szárán vöröses foltok vannak! Erre figyel oda, mert a bürök mérgező! A turbolyában sokféle vitamin és ásványi anyag található. Kiváló A- , B- és C-vitamin forrás, valamint számottevő mennyiségű kalcium, vas, mangán, kálium, magnézium, szelén, réz, foszfor és cink található benne.

A francia konyha kedvelt fűszere, zöldségleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Fantasztikus fűszere a báránysültnek és sült húsoknak is. Gombamártások elengedhetetlen ízesítője. Tavasszal salátákba is tehető, de április végétől már kesernyés ízt kölcsönöz nekik. Édeskés íze miatt édespetrezselyemnek is nevezik. Rakhatod még burgonyához is, de van, aki apróra vágja, egy kis sót tesz hozzá, majd tökmagolajat és az ebédhez tálalja. Isteni finom. Íme egy fantasztikus recept!
Turbolyás tészta gombával, parmezánnal, fenyőmaggal

Hozzávalók:
- 40 dkg spiráltészta
- 1 nagy csokor turbolya
- 7 dkg van
- 2 ek. liszt vagy keményítő
- 2 dl tejszín
- 20 dkg apró csiperke
- 5 dkg reszelt parmezán
- 1/2 citrom héja
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 marék fenyőmag
Így készítsd el:
- Mosd meg és vágd össze a turbolyát, egy teáskanállal tegyél félre belőle. 5 dkg vajon futtasd meg, majd szórj rá lisztet vagy keményítőt, adj hozzá két deci vizet, két deci tejszínt, és kis lángon folyamatos keverés mellett sűrítsd be a mártást, sózd. Amikor készen van, forrón keverd hozzá a reszelt parmezánt.
- Szeleteld fel a gombát, a maradék vajon pirítsd meg, ha készen van, sózd. A citromhéjat reszeld le, keverd össze a zúzott fokhagymával és a félretett turbolyával.
- Forrásban lévő vízben főzd ki a tésztát. Szűrd le, és még forrón keverd bele a turbolyás mártásba. Rakd rá a sült gombát, szórd meg a száraz serpenyőben megpirított fenyőmaggal és citromos-fokhagymás- turbolyás keverékkel.
Jó étvágyat!
djdk






