
kulcsár edina
Évezredek óta ismert ez a fantasztikus gyógynövény és fűszer. Nem a medvehagymáról van szó...
Kevesen tudják, de a turbolyát már az ókori civilizációk is ismerték és kedvelték, sőt, előszeretettel fogyasztották. Nemcsak a perzsák, de az egyiptomiak is használták, még Tutanhamon fáraó sírjában is találtak belőle. Az átható illatáról könnyen beazonosítható növény később Görögországban és a Itáliában is kedveltté vált. A középkorban gyógyászati jelleggel még a pestis ellen is bevetették.
A turbolya a petrezselyemre nagyon hasonlító növény. Mindez nem a véletlen műve, hiszen rokonok. Illata az ánizsra hasonlít, dörzsöld meg a levelét, szagold meg és memorizáld az illatot. Így a későbbikban nem tévedhetsz a szedésnél. A bürökkel viszont ne téveszd össze: annak szárán vöröses foltok vannak! Erre figyel oda, mert a bürök mérgező! A turbolyában sokféle vitamin és ásványi anyag található. Kiváló A- , B- és C-vitamin forrás, valamint számottevő mennyiségű kalcium, vas, mangán, kálium, magnézium, szelén, réz, foszfor és cink található benne.
A francia konyha kedvelt fűszere, zöldségleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Fantasztikus fűszere a báránysültnek és sült húsoknak is. Gombamártások elengedhetetlen ízesítője. Tavasszal salátákba is tehető, de április végétől már kesernyés ízt kölcsönöz nekik. Édeskés íze miatt édespetrezselyemnek is nevezik. Rakhatod még burgonyához is, de van, aki apróra vágja, egy kis sót tesz hozzá, majd tökmagolajat és az ebédhez tálalja. Isteni finom. Íme egy fantasztikus recept!
Jó étvágyat!
djdk