Létrehozva: 2023.01.30.

Kotyogós vagy kapszulás, kiderült, melyik kávé az egészségesebb

Gyors elkészíteni, és az íze is jobb. Két érv, ami rendszeresen elhangzik a kapszulás kávéval kapcsolatban; de a kotyogós kávét fogyasztók is ezzel szoktak érvelni. De vajon melyik egészségesebb?

A reggeli kávé sokak számára elmaradhatatlan, van, aki egyenesen azt állítja, hogy a frissítő ital nélkül egész nap használhatatlan lenne. Ma már rengeteg módja van a kávéfőzésnek; hazánkban is nagy divat lett a kapszulás kávé az elmúlt években, ami mellett rengeteg érv és ellenérv van. A másik, igencsak elterjedt módszer a kotyogós kávéfőző; akik így készítik a kávét, azt állítják, hogy ez az igazi, ilyen erősre semmilyen más módszerrel nem lehet elkészíteni a fekete italt. De vajon melyik módszer az egészségesebb? Ennek jártunk utána.

Coffee
Valóban nem mindegy, hogyan főzzük le? Fotó: Shutterstock

Káros vegyületek lehetnek a kapszulásban

Azok, akik ezt a gépet használják, állítják, hogy ebben készül a legjobb ízű kávé, ráadásul csak két mozdulat elkészíteni a kávét, ami, valljuk be, reggel, félálomban nem elhanyagolható szempont. Sokan azonban a kapszulák miatt tartanak ettől a módszertől, hiszen ezek általában műanyagból vagy alumíniumból készülnek, és túl azon, hogy a környezetre is károsak lehetnek, ha rossz helyre dobjuk őket, sokan attól félnek, hogy a forróság hatására káros vegyületek szabadulnak ki a kapszulákból – amit megiszunk a kávéval. Érdemes komposztálható kávékapszulákat használni, hiszen ezzel csökkenthető ez a kockázat. Az egészség tekintetében hatalmas előnye a kapszulás kávénak – szemben például a kotyogóssal –, hogy csak egy adagot lehet egyszerre elkészíteni, így a koffeintúladagolás veszélye sokkal kisebb. Ráadásul a kapszulákba legtöbbször minőségi kávé kerül.

Savat csinál a kotyogós

Maga a főző olcsó, egyszerű a használata, és szinte mindegy, hogy milyen tűzhelyre kerül (indukciós főzőlapokon nem mindegyik használható). Nem véletlen, hogy a kotyogós főző évtizedek óta népszerű, és szinte minden háztartásban található belőle egy. Azonban valóban erősebb kávé készül benne, mint például a kapszulásban, és ennek az az oka, hogy magas nyomáson, gyorsan fő le; az így készült kávé savasabb is. Emiatt az arra hajlamosoknál okozhat gyomorégést, túlzott savtermelést, hosszú távon pedig a koleszterinszintet is megnövelheti, a túl magas koffeinszint pedig szorongást, idegességet és szívproblémákat okozhat. Szerencsére lehet orvosolni a problémát, például azzal, ha durvára őrölt kávét főzöl le a kotyogóban, így kevésbé lesz erős és savas. 

A legjobban a filteres kávé kíméli a szívet

Hazánkban ez a legkevésbé elterjedt kávéfőzési módszer, és nem véletlen, hiszen a filteres kávé a leggyengébb, és aki erősebbhez szokott, már az ízét sem szereti. Pedig egy svéd kutatás megállapította, hogy az így főzött kávé a legkevésbé ártalmas a szív- és érrendszerre. A European Journal of Preventive Cardiology szaklapban megjelent tanulmányban beszámoltak arról, hogy a szűrő használata miatt nem kerülnek az őrölt kávéból az italba azok az alkotóelemek, melyek a koleszterinszint emelkedéséért felelősek. Az évtizedekig végzett kutatás során nagy populációt vizsgáltak, és folyamatosan gyűjtötték az adatokat a kávéfogyasztási szokások és a szívbetegségekből eredő halálozások terén. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nyolcéves eltiltást kapott a vb-n ezüstérmes magyar sportoló

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Bereczki Krisztián csak gépre kötve tud aludni

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel