tóth gabi
Gyors elkészíteni, és az íze is jobb. Két érv, ami rendszeresen elhangzik a kapszulás kávéval kapcsolatban; de a kotyogós kávét fogyasztók is ezzel szoktak érvelni. De vajon melyik egészségesebb?
A reggeli kávé sokak számára elmaradhatatlan, van, aki egyenesen azt állítja, hogy a frissítő ital nélkül egész nap használhatatlan lenne. Ma már rengeteg módja van a kávéfőzésnek; hazánkban is nagy divat lett a kapszulás kávé az elmúlt években, ami mellett rengeteg érv és ellenérv van. A másik, igencsak elterjedt módszer a kotyogós kávéfőző; akik így készítik a kávét, azt állítják, hogy ez az igazi, ilyen erősre semmilyen más módszerrel nem lehet elkészíteni a fekete italt. De vajon melyik módszer az egészségesebb? Ennek jártunk utána.
Káros vegyületek lehetnek a kapszulásban
Azok, akik ezt a gépet használják, állítják, hogy ebben készül a legjobb ízű kávé, ráadásul csak két mozdulat elkészíteni a kávét, ami, valljuk be, reggel, félálomban nem elhanyagolható szempont. Sokan azonban a kapszulák miatt tartanak ettől a módszertől, hiszen ezek általában műanyagból vagy alumíniumból készülnek, és túl azon, hogy a környezetre is károsak lehetnek, ha rossz helyre dobjuk őket, sokan attól félnek, hogy a forróság hatására káros vegyületek szabadulnak ki a kapszulákból – amit megiszunk a kávéval. Érdemes komposztálható kávékapszulákat használni, hiszen ezzel csökkenthető ez a kockázat. Az egészség tekintetében hatalmas előnye a kapszulás kávénak – szemben például a kotyogóssal –, hogy csak egy adagot lehet egyszerre elkészíteni, így a koffeintúladagolás veszélye sokkal kisebb. Ráadásul a kapszulákba legtöbbször minőségi kávé kerül.
Savat csinál a kotyogós
Maga a főző olcsó, egyszerű a használata, és szinte mindegy, hogy milyen tűzhelyre kerül (indukciós főzőlapokon nem mindegyik használható). Nem véletlen, hogy a kotyogós főző évtizedek óta népszerű, és szinte minden háztartásban található belőle egy. Azonban valóban erősebb kávé készül benne, mint például a kapszulásban, és ennek az az oka, hogy magas nyomáson, gyorsan fő le; az így készült kávé savasabb is. Emiatt az arra hajlamosoknál okozhat gyomorégést, túlzott savtermelést, hosszú távon pedig a koleszterinszintet is megnövelheti, a túl magas koffeinszint pedig szorongást, idegességet és szívproblémákat okozhat. Szerencsére lehet orvosolni a problémát, például azzal, ha durvára őrölt kávét főzöl le a kotyogóban, így kevésbé lesz erős és savas.
A legjobban a filteres kávé kíméli a szívet
Hazánkban ez a legkevésbé elterjedt kávéfőzési módszer, és nem véletlen, hiszen a filteres kávé a leggyengébb, és aki erősebbhez szokott, már az ízét sem szereti. Pedig egy svéd kutatás megállapította, hogy az így főzött kávé a legkevésbé ártalmas a szív- és érrendszerre. A European Journal of Preventive Cardiology szaklapban megjelent tanulmányban beszámoltak arról, hogy a szűrő használata miatt nem kerülnek az őrölt kávéból az italba azok az alkotóelemek, melyek a koleszterinszint emelkedéséért felelősek. Az évtizedekig végzett kutatás során nagy populációt vizsgáltak, és folyamatosan gyűjtötték az adatokat a kávéfogyasztási szokások és a szívbetegségekből eredő halálozások terén.