RETRO RÁDIÓ

Kotyogós főzőben is lehet finom a kávé, mutatjuk a trükköt

Kotyogós főzőben is lehet finom a kávé, mutatjuk a trükköt
Létrehozva2022. 02. 14. 07:00
Frissítve2022. 02. 14. 07:37

Keserű, méregerős,: van, aki emiatt nem szereti a kotyogósban főtt kávét, hiszen hiányolja belőle a krémességet, lágyságot. Pedig pár trükkel elérhető a tökéletes ízhatás.

A legtöbb háztartásban megtalálható a kotyogós kávéfőző: egyszerű és gyors benne kávét főzni, és olcsón kapható a boltokban. Ám sokan panaszkodnak rá, hogy a benne főtt kávé túlságosan keserű és erős, hiányzik az a krémes, lágy hatás, amit más főzőben tapasztalnak. A legtöbben nem is várják el, hogy a kotyogós kávéfőző minőségi italt produkáljon, hétköznapi, életmentő kávénak, úgy gondolják, jó keserűen is. Csakhogy ebbe egyáltalán nem kell beletödőrni: a kotyogós kávéfőzőben megfelelő odafigyeléssel éppen olyan finom és krémes kávé készíthető, mint egy drágább gépben.

Fotó: Pixabay.com

A kávézás alapjának számít

Olaszországban szinte mindenhol ezt a főzőt használják a háztartásokban, és a származási helye is itt van: Alfonso Bialetti olasz mérnök találta fel az 1930-as években, és a mai napig töretlen a népszerűsége. Az olcsó, gyors főző azóta is vegytiszta élelmiszeripari alumíniumöntvényből készül, és az alakja sem különösebben változott az elmúlt évtizedek során. Az viszont igen, hogy hogyan főzzük benne kávét.

A legtöbben lenyomkodják

A kotyogós kávé azért rosszabb, mert nem jól használjuk ezt a hagyományos főzőt: a legtöbben felöntik némi vízzel, alaposan lenyomkodják a szűrőben a kávét, és felteszik főni a legmagasabb lángon. Éppen ezekkel a műveletekkel rontják el a kávét, hiszen a gyors főzés miatt keserű és méregerős lesz a végeredmény.

Fotó: Pixabay.com

Nem mindegy a kávé minősége sem

Minden kávéfőzőre, így a kotyogóra is igaz, hogy a kávé a minőségi, frissen őrölt kávészemek miatt lesz igazán finom. Érdemes friss pörkölésű szemes kávét tartani otthon, és csupán egy adagot ledarálni főzés előtt. Közepesen finomra daráld a kávészemeket, hiszen az alacsony nyomás miatt így lesz tökéletes a végeredmény.

Így csináld:

  • Tegyél vizet a kotyogó alsó részébe, a biztonsági szelepig.
  • Helyezd be a szűrőt, és tölts bele kávét. Figyelem, nem szabad tömöríteni, lenyomkodni!
  • Erősen tekerd össze a kotyogót, majd tedd fel a tűzhelyre. Közepes lángon főzd a kávét, hiszen ha túl erős a tűz, megég a kávé.
  • Amikor hallod, hogy a főző kiadja a jellegzetes kotyogó hangot, emeld fel a fedelet, és kukkants bele. Ha lejött a kávé hatvan-hetven százaléka, vedd le a tűzről, és állítsd hideg felületre. Ez lehűti a főzőt, és így nem folyik ki a vége, ami már keserű lehet.
  • Ezután nincs más dolgod, mint élvezni a páratlan, krémes és harmonikus kávéízt.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.