Létrehozva: 2021.08.03.

Végre kiderült, hány csésze kávé lehet még egészséges

Egyre több kutatás igazolja, hogy a kávé igenis egészséges ital. Ám a kulcs itt is a mértékletesség, hiszen ami kis mennyiségben egészséges, az nagy mennyiségben akár árthat is. Ezért érdemes vigyáznod vele!

Szerző Horváth Gabi

A kávé a kedvenc reggeli italunk, ez nem lehet vitás. Eddig sokan lelkiismeret-furdalással itták, mert azt hitték, ártalmas. De szerencsére egyre több vizsgálat igazolja, hogy a kávé valójában egészséges. Rengeteg antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, így akár komoly betegségek megelőzésében is segíthet. Túlzásba vinni viszont továbbra sem érdemes. Napi hat vagy több csésze kávé nem csak a szívünknek árthat, hanem az agyunknak is.

Finom és egészséges – de érdemes mértékletesnek maradni
Fotó: Pixabay.com

Túl sok kávé – nagyobb kockázat

Azt eddig is tudtuk, hogy a túl sok koffein árt az idegrendszernek, például felerősítheti a szorongás tüneteit, és gátolja a nyugodt alvást. Amerikai kutatók viszont most 17 072 brit adatait áttekintve arra a következtetésre jutottak, hogy a túl sok kávé rendszeres fogyasztása növelheti bizonyos neurológiai elváltozásuk, köztük az idősebb kori demencia kockázatát is. A UK Biobank adatbázisban szereplő résztvevőknek több MRI felvételét is tárolta a körülbelül félmillió brit adatait rögzítő rendszer. Az adatok és az MRI felvételek összevetése során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy aki naponta hat vagy annál is több csészényi kávét fogyaszt, annak 53 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy idős korában demenciával küzdjön. Az MRI felvételek tanúsága szerint azoknak, akik ilyen extrém mennyiségű kávét fogyasztottak, szó szerint kisebb volt az agyuk a későbbi MRI-felvételeken, amelyek az elsők után 4-6 évvel készültek. Azt egyelőre még további kutatásokkal kell igazolni, hogy van-e konkrét okokozati összefüggés a két dolog között, vagy az agy méretének csökkenése egyszerűen a betegségek korai jele – mindenesetre az eredmények nyomán érdemes átgondolni, mennyi kávét iszunk.

Napi 400 milligramm koffein még biztonságosan fogyasztható
Fotó: Pixabay.com

Mennyi kávé biztonságos még?

A kávéról az eddigi kutatások sorra derítették ki, hogy tele van antioxidáns hatású vegyületekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az is lehetséges, hogy a kávé jól hat az agyra – de csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk. Annak tehát, aki napi egy-két, esetleg három csésze kávét fogyaszt, aligha van oka aggódni. Napi körülbelül 400 milligramm koffein még mindenki számára biztonságos – ez körülbelül napi 3-4 csésze kávénak felel meg, természetesen a kávé erősségétől függően. Ennél többet viszont nem érdemes inni.

Még egy kávé helyett jobb, ha inkább eleget pihenünk
Fotó: Pixabay.com

Mit tehetünk az agyunk egészségéért?

Az agyunk hosszú távú egészségéért az egészséges életmóddal is sokat tehetünk: ebből a szempontból fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, az elegendő alvás, a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étrend – a túl sok kávé fogyasztásával gyakran épp ezek körül próbálunk valamit helyettesíteni. Akkor is érdemes átgondolni a kávéfogyasztásunkat, amikor azt vesszük észre, hogy egyre több kávéra van szükségünk a napi rutinhoz. Ilyenkor érdemes kicsit többet aludni, vagy több vizet inni, mert lehet, hogy ezen a téren van hiány az életünkben. Az egy frissességének megőrzésében pedig funkcióinak folyamatos edzésben tartásával, például rejtvényfejtéssel vagy nyelvtanulással is segíthetünk. Ezek az „agyvédő” intézkedések különösen akkor fontosak, ha a családban előfordult már valamilyen agyi vagy idegrendszeri probléma.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel