Létrehozva: 2022.11.07.

Óvatosan a rizzsel, komoly betegséget okozhat

Te is imádod a rizst? Csak óvatosan vele, mert sajnos veszélyes is lehet.

Szerző Sors Edina

Iráni kutatók a fehér rizs rendszeres fogyasztását vizsgálták, mely során megállapították, hogy az elzárhatja az ereket, így megnövekedhet a szívkoszorúerek eltömődésének kockázata, ez pedig könnyen szívrohamhoz vezethet. A korai koszorúér betegség eleinte gyakran tünetmentes, de előfordulhat mellkasi fájdalom a szűkület pedig fokozatosan fejlődik ki.

Close,Up,The,Rice,On,Wood,Spoon,Put,On,The
Fotó: Suwan Wanawattanawong

Amerikai Kardiológusok Társaságának folyóiratában jelent meg egy tudományos megállapítás, mely szerint a finomított gabonák, mint pl. a hántolt rizs, hosszú távon káros a szívre, pontosan úgy, mintha nagy mennyiségben cukrot fogyasztanánk. A finomított rizs megnöveli a vérben lévő zsír (triglicerid) mennyiségét a vérben és ez érszűkülethez vezethet. Mindeközben a teljeskiőrlésű gabonák fogyasztása csökkenti a korzsorúér betegségek kialakulásának kockázatát.

Nagymintás vizsgálatot végeztek, és meghökkentő eredményre jutottak. 2500 ember kérdőíves felmérése során a résztvevőknek részletes étkezési szokásokra vonatkozó ívet kellett kitölteni arról, milyen gyakran fogyasztanak finomított, illetve teljeskiőrlésű gabonát.  A felmérés adatai alapján kiderült, hogy erős rizikófaktor a fehér rizs nagy mennyiségű fogyasztása is, a cukorbetegség és a dohányzás, vagy a mozgásszegény, egészségtelen életmód mellett. A hántolt rizs, a barna rizs viszont egészségesebb, fogyasztásuk ritkábban okoz ilyen problémákat. Kis mennyiségben a fehér rizs is fogyasztható, de érdemes törekedni egy tápanyagokban gazdag kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, és életmódra is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek