RETRO RÁDIÓ

Melyik az erősebb kávé: az eszpresszó, a filteres vagy a kotyogós?

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2022. 09. 17. 07:20

Mindegyik a maga módján egyedi berendezést, elkészítési időt, hőmérsékletet, nyomást, kávéőrleményt és vizet igényel. De melyikben van több koffein?

Sok mindentől függ, hogy mennyire erős egy kávé. Például a kávé minőségétől és fajtájától, az elkészítési időtől és attól is, milyenek a kóstoló ízlelőreceptorai.

Ha csak a koffeintartalmat nézzük, ez a győztes

Ha csak a koffein koncentrációt vesszük alapul, akkor a milligram/milliliter alapján az eszpresszó a legkoncentráltabb, mivel 4,2 mg/ml-t tartalmaz – írja a Phys.org. Ez nagyjából háromszor annyi, mint mondjuk egy kotyogóson (mokka kávéfőző) lefőzött kávé koffeintartalma, ami átlagosan 1,25 mg/ml. Nem véletlen, hogy az eszpresszó az, ami a legtöbb koffeint képes kivonni a kávéból. A legfinomabb szemcséjű őrleményre van hozzá szükség, emellett nagy nyomás is kell, ami még több összetevőt présel át a kávéból a vízbe.

Fotó: Pixabay.com

Változik az eredmény, ha más szempontot is figyelembe veszünk

Az eszpresszó tartalmazza ugyan a legkoncentráltabban a koffeint, de csak kis mennyiséget iszunk belőle egyszerre (18-30 ml-t), szemben a nagyobb méretű, egyéb módon elkészített kávéváltozatokkal, amikből 120 ml-t is megiszunk. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a hidegen áztatott kávé (cold brew) tartalmazza a legtöbb koffeint, méghozzá egy adagja (120 ml) 150 mg-ot. Vagyis ez a legerősebb kávéfajta. A koffeintartalma jóval magasabb az eszpresszó 42-122 mg-jánál, ami egy adagban, tehát 18-30 ml-ben található.

Melyik kávéforma az egészségesebb?

Még a szakértők sem értenek egyet abban, hogy a kávéfogyasztás egészséges-e egyáltalán. Léteznek azonban olyan tanulmányok, amik szerint a kávé egészségügyi hatásai az elkészítési módtól függenek. Az egyik ilyen tanulmány szerint például a filteres kávé egészségesebb lehet a többi fajtánál, mivel több dipertén marad a kávézaccban és a filterben, vagyis kevesebb jut a kész italba. A dipertén egyébként egy olyan kémiai anyag a kávéban, ami a rossz koleszterinszint növeléséért felelős.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.