1 éve

Nagyon para, ami a fogkeféről kiderült

A régi fogkefe nemcsak csúnya, hanem akár árthat is neked. De mennyi időnként ajánlatos pontosan lecserélni?

Szerző Horváth Gabi

Sokan csak akkor cserélik le a fogkeféjüket, amikor már nagyon látszik rajta az elhasználódás, például elkopnak, szétállnak a sörtéi. Pedig a még teljesen jól kinéző fogkefe is rejthet olyan veszélyeket, amelyek miatt a legjobb lenne lecserélni.

A sörték egy idő után akkor sem végzik megfelelően a munkájukat, ha a kopásuk még nem látványos. Ráadásul a régi fogkefében elszaporodhatnak a baktériumok, sőt, akár a penész is, ami komoly veszélyt jelenthet az egészségedre.

Pár havonta akkor is ajánlatos lecserélned, ha még jól néz ki (Fotó: pixabay.com)

Hány havonta kell új fogkefe?

A fogorvosok többsége szerint nagyjából három havonta kell új fogkefét vásárolni, de van, aki három-hat hónapos időtartamot ad meg. Érdemes tudnod, hogy a fogzománc a szervezet legkeményebb anyaga. Ha minden nap legalább kétszer fogat mosol, ne csodálkozz, hogy ez a kemény anyag elkoptatja a fogkefe sörtéit, amelyek azután veszítenek hatékonyságukból. Ha pedig a sörték tönkrementek, már nem olyan hatékonyak, mint korábban, ez pedig növeli a fogszuvasodás és a fogínyproblémák kialakulásának esélyét. Az is intő jel lehet, ha minden fogmosás ellenére rossz a leheleted: ilyenkor lehet, hogy egyszerűen az a megoldás, hogy fogkefét cserélsz. Mindenképp cseréld le az eszközt, ha fura szaga lesz, vagy elszíneződést látsz a sörtéi között.

A fogkefe sörtéi közötti terület baktériumok melegágya lehet (Fotó: pixabay.com)

A fogkefe sörtéi között ugyanis káros baktériumok is megbújhatnak. Mivel olyan eszközről van szó, amely gyakran lesz vizes, ha nem szárad ki rendesen, akkor akár szó szerint laboratóriumi Petri-csészeként működhet. A levegőből lerakódnak rá a kórokozók, amelyek azután el is szaporodnak a sörték közötti, nehezen tisztítható zugokban. Különösen rossz a helyzet, ha a vécé és a fürdőszoba egy helyiségben van. Ha ugyanis a vécé lehúzásakor nem zárod le a vécétetőt, nagyon durva dolgok is a levegőbe kerülhetnek – onnan pedig egyenes út vezet a fogkefédre. Ezt ugye te sem szeretnéd?

Így lesz veszélytelen a fogkeféd

Épp a fentiek miatt, mindig csukd le a vécétetőt, mielőtt lehúznád a toalettet. A zárt fogkefetartó doboz viszont nem jó megoldás, mivel a műanyag dobozba zárva nem tud kiszáradni a fogkefe, így könnyen szaporodásnak indulnak a sörtéi között a különféle kórokozók. Ez pedig a mostani, vírusokkal fenyegető időszakban különösen rossz hír.

Az elektromos fogkefét is nagyon alaposan meg kell tisztítani! (Fotó: pixabay.com)

Fogmosás után mindig tisztítsd meg alaposan a fogkefét, ne csak tessék-lássék öblítsd le. Az elektromos fogkeféről időnként szedd le a fejet, és a nyél és a fej találkozásánál is pucold ki alaposan. A legjobb, ha ezt legalább hetente, de akár minden használat után is megcsinálod, mivel ebben a résben nyál és fogkrém rakódhat le, ami a baktériumok melegágya lehet.

Fogmosás után egy kis szájvizet is csepegtethetsz a fogkefére, ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat. Ezt a műveletet akár a következő fogmosás előtt is megismételheted, hogy tiszta fogkefével kezdj neki a fogtisztításnak. Mindez persze nem mentesít az alól, hogy a fogkefédet lehetőleg háromhavonta cseréld, viszont a használat ideje alatt jelentősen csökkenti a fertőzések veszélyét.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!