MANI

Válts elektromos fogkefére! (x)

Egyre kevésbé állja meg a helyét a mondás, miszerint mindegy, mivel mosunk fogat, csak tegyük rendszeresen. A korszerű elektromos fogkefék alaposabb tisztításra képesek, ennek köszönhetően kisebb a dentális plakk és az ínybetegségek kialakulásának kockázata.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Ha elektromos fogkefét szeretnénk vásárolni, meglepően széles kínálatra bukkanhatunk. Az Extreme Digital webáruháznál közel száz különböző készüléket találtunk, amelyek látszólag hasonlók, a fogyasztói áruk azonban jelentősen eltér. Annak jártunk utána, milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani, mielőtt kiválasztanánk valamely terméket.

Mielőtt döntenénk egyik vagy másik elektromos fogkefe mellett, mindenekelőtt az alkalmazott mozgási technológiát kell megismernünk. A forgófejes fogkefék egyidejűleg forgó és oszcilláló mozgást végeznek, így képesek hatékonyan tisztítani a fogainkat. Az ilyen fogkefefejek jellemzően kicsik, ezért kiválóan alkalmasak a nehezen elérhető zugok megtisztítására is.

A másik technológiát az úgynevezett szónikus fogkefék képviselik; ezek esetében a fogkefefej rendkívül gyors oldalirányú mozgást végez, vagyis a készülék tulajdonképpen „lerezegteti” a szennyeződéseket a fogaink felületéről.

A forgófejes készülékek esetében az Oral-B, a szónikus fogkeféknél a Philips tekinthető piacvezetőnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy más gyártók nem rúghatnak labdába, az említett márkák piaci részesedése azonban tekintélyt parancsoló. Noha mindkét technológia rendkívül hatékony, érdemes kikérni a fogorvosunk véleményét.

A megfelelő fogkefefej kiválasztásában is érdemes segítséget kérnünk. A forgófejes változatoknál többféle kompatibilis fej áll rendelkezésre; létezik maximális tisztítóhatást nyújtó fej, kifejezetten érzékeny ínyre kifejlesztett fej vagy akár fogszabályzóhoz ajánlott típus is…

Fotó: Pixabay

Ha elektromos fogkefét szeretnénk vásárolni, további tulajdonságokat is szem előtt kell tartanunk. Hasznos, ha a készülék akkumulátora legalább egyheti használatot tesz lehetővé, ugyanakkor érdemes tudni, hogy a töltöttségi szint csökkenésével gyengül a mozgás dinamikája. Ha maximális tisztítóhatást szeretnénk, érdemes akár két-háromnaponta tölteni. Szintén jó szolgálatot tesz a csúszásbiztos nyél; szerencsére a jobb márkák esetén ezzel nem lesz gondunk.

A legtöbb készülék valamilyen módon képes jelezni a fogmosással töltött időt; általában rezgőmozgással tudatják velünk, ha ideje áttérnünk a fogsorunk másik körnegyedére. Ennek köszönhetően biztosan kellő időt szánunk a fogmosásra, de a „túlmosást” is elkerülhetjük. Hasonlóképpen hasznos, ha a fogkefe nyomásérzékelővel van ellátva, vagyis képes leállítani a fej mozgását, ha esetleg túl erősen nyomjuk rá a fogsorunkra.

Ennek a funkciónak köszönhetően elkerülhetjük az íny hámsérüléseit, amelyek akár fájdalmas következményekkel járhatnak.

Akármelyik típus mellett döntünk, ne feledkezzünk meg a fogmosás rendszerességének és alaposságának fontosságáról, ahogyan a fogselyem és a szájvíz használatának szükségességéről sem! Megfelelő fogápolás esetén nem kell félnünk a fogorvostól.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?