MEDICINA

Óriási hibák, amit a fogkeféjével minden ember elkövet

Szeretnéd, hogy a fogaid egészségesek és szépek legyenek? Ne kövesd el azokat a tipikus hibákat, melyeket szinte mindenki más elkövet!
címkék:

Nagyon fontos, hogy helyesen, és elég időt rászánva mossuk meg a fogainkat, a szájhigiénia nem hanyagolható el. Nézzünk magunkba, hogy a felsorolt hibák közül melyiket követjük el. Ideje ezen változtatni, ha szeretnénk a fogaink egészségét megőrizni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Túl sokáig használunk egy fogkefét

Fotó: 123 RF

Ha rendszeresen használod a fogkeféd, naponta kétszer, a hét minden napján, akkor három hónap múlva illik lecserélni. Nagyjából ennyi alkalom után a fogkefe sörtéi elhasználódnak, és nem tisztítják megfelelően a fogaidat. Két hónapnyi fogápolás után a fogkefén baktériumok és ételmaradékok gyűlnek össze, ami már nem távolítható el. Ne halogasd a a cserét!

2. Nem mossuk elég hosszan a fogunkat

Két perc, ennyi a javasolt fogmosási idő. Ehhez képest átlagosan 45 másodpercet töltünk el fogmosással. Ez nagy hiba. Adj elég időt magadnak és annak, hogy a fogkrémben lévő fluor megtapadjon a fogadon, és keféld meg elég alaposan ahhoz, hogy a lepedéket a jól elérhető részekből eltávolítsd.

3. Vízzel öblítjük ki a szánkat fogmosás után

A helyes fogmosásnál a fogkrémet ki is kell köpni, de ha vízzel öblíted ki a szádat a fogmosást követően, akkor a fogkrémben lévő fluor hatékonyságát töredékére csökkented. Használj rendszeresen fluorid tartalmú szájvizet.

4. Túl kemény sörtéjű fogkefét használsz


Fotó: 123 RF

Előfordulhat, hogy nem jó fogkefét vásárolsz. Ha túl kemény a sörtéje, megsértheti az ínyedet, és a fogaid védőrétegét. Így érzékennyé válhatnak a fogaid a hidegre-melegre. Ezért válassz puhább sörtéjű fogkefét, ugyanis nem azzal tisztítod meg, ha túl erősen sikálod, hanem ha elég hosszan és megfelelő technikával mosod. Cél, hogy az ételmaradékod eltüntesd, nem pedig az, hogy polírozd a fogaidat!

5. Helytelen technikával mosol fogat

Lehet, hogy még ismered is a jó technikát, de esetleg nem alkalmazod. Mosd a fogaid kicsit, körkörös mozdulatokkal. Az előre-hátra sikálást akár nélkülözheted is. A körkörös tisztítás sokkal gyengédebb, és a kefe sörtéje így jobban eléri a fogközöket is. Figyelj arra, hogy a fogkefe az ínyedet is érintse. Akkor mosod jól a fogad, ha a körkörös mozgatás közben a sörték nem hajolnak meg a fog felületén.

6. Közvetlenül az étkezés után mosol fogat

A savas ételek, italok fogyasztása után a szájban jól mérhető a pH-érték változása. Ne rohanj! Várj legalább 30 percet az étkezés befejezése után, hogy aztán biztonságosan moshass fogat. A savak ugyanis puhítják a fogzománcot, így közvetlenül savas étkezés után nem szabad sikálni a fogat.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?