1 éve

Több mint 90 százalékos az orosz vakcinák hatékonysága a delta variánssal szemben

Meghaladja a 90 százalékot az orosz vakcináknak az új koronavírus delta és delta plusz változatával szembeni hatékonysága.

Meghaladja a 90 százalékot az orosz vakcináknak az új koronavírus delta és delta plusz változatával szembeni hatékonysága – jelentette ki Alekszandr Szemjonov, az orosz fogyasztóvédelem jekatyerinburgi Vektor vírusfertőzés-kutató intézetének vezetője kedden az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

Fotó: MTI

„A vakcinák hatékonysága enyhén csökken, de a legutóbbi adatok szerint továbbra is a 90 százalékos szint felett marad. Az ellenőrzés folyamatos, minden új vírusizolátummal vírusneutralizációs teszteket hajtanak végre” – mondta Szemjonov.

Az összes, Oroszországban bejegyzett vakcina, így a Szputnyik V, az EpiVacCorona és a CoviVac egyaránt hatékony a koronavírus ellen. A szakértő elmondta, hogy a delta és delta plusz változat okozta fertőzés ellen több antitestre van szükség a klasszikus változathoz képest, de az orosz vakcinák által termelt antitestek az újabb mutációk ellen is hatékonyak, ezért nem kell megváltoztatni a vakcinák összetételét.

A Vektor kedden az egészségügyi minisztérium országos, az oltási kampány kezdete óta rendszerezett adataira hivatkozva arról tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget, hogy az orosz vakcinákkal beoltott páciensek kevesebb, mint 1 százaléka kapta el az új koronavírusos fertőzést. A tájékoztatás értelmében 21 nappal mindkét oltás beadása után a megbetegedési arány Szputnyik V esetében 0,66 százalék, az EpiVacCorona és a CoviVacban esetében pedig 0,59, illetve 0,27 százalék.

Egy adagnyi oltás után a megbetegedések a Szputnyik V esetében 0,79 százalék, az EpiVacCorona esetében pedig 1,3 százalék, a CoviVacében pedig 0,93 százalék.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!