INSIDER

Újabb adat érkezett az orosz vakcina hatásáról, kiderült, mennyire véd

Megvizsgálták azokat az embereket, akik már mindkét vakcinát megkapták a Szputnyik V-ből. Az eredmény biztató.
  • Szerző:

Az orosz vakcina hatása a Szputnyik V kifejlesztője, a moszkvai Gamaleja Intézet szerint a megbetegedési rátákat tekintve két oltás után 97,6%-os.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

orosz vakcina hatása

Az oltottakról vezetett adatok alapján kapták ezt az eredményt, az Egységes Állami Egészségügyi Információs Rendszerben vezették az oltottakról az információkat. A feljegyzések szerint 2020 december 5-től 2021 március 31-ig 3,8 millió orosz állampolgárt oltottak be mindkét részoltással. A megbetegedési ráta az oltottak között az első oltások beadásának időpontjától számítva 0,027% volt. A nem oltottak esetében ez a számadat ugyanezen időtartam alatt 1,1% volt.

Budapest, 2021. április 11.
Elõkészíti az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag második adagját egy asszisztens a fõvárosi Szent Margit Kórház egyik oltópontján 2021. április 11-én.
MTI/Mohai Balázs

Ez egy nagyon jó eredmény, jobb mint a vizsgálatok alatt, februárban a Lancet című angol orvosi szaklapban megjelent klinikai 3-as fázisròl szóló vizsgálatokban a hatásosságot 91%-ban határozták meg.

Akár két éven át is védett lehet az, akit a Sputnik V vakcinával oltanak be a koronavírus ellen. Jelentette ki az oltóanyagot gyártó Gamaleja Intézet igazgatója korábban. Mint a megírta, már a tesztek során kiderült, hogy a Sputnik V vakcina nemcsak tökéletesen hatékony, de veszélytelen is.

A klinikai vizsgálatok hármas fázisban tízezres nagyságrenden tesztelték valós körülmények között a készítményt, összevetve olyan csoporttal, amely csupán placebót kapott.

De beszéljenek a számok!

100 százalékos védelem...

A vizsgálatot 18 év feletti felnőtteken végezték, minden esetben kizárták az előzetes fertőzést. Összesen 16.501 ember kapott vakcinakészítményt és 5476 ember placebót. A 60 év feletti alanyokból összesen 1611 vakcinált és további 533 placebocsoportba tartozó egyént vizsgáltak és elemeztek. A hatékonyság tekintetében a vizsgálat 91,6%-ot állapított meg. A vakcináltak körében a neutralizáló antitestek megjelenése 98%-ban volt megfigyelhető 42 nappal a vakcinálás megkezdését követően. A vakcina az első dózist követően 15 nappal mutat mérhető védelmet. 15 és 21 nap között a hatékonyság 73,6%-ban állapítható meg, a második dózist követően pedig a közlés szerint 100%.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?