Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2021.04.07.

Ezek a tünetek utalnak arra, hogy súlyossá vált a koronavírus-fertőzésed

A Kovidők legfrissebb útmutatójából kiderül, hogy mire érdemes figyelni azoknak, akik elkapták a koronavírust, vagy esetleg úgy gondolják, hogy fertőzöttek lehetnek.

A legfontosabb gyógyszerek mellett szó esik arról is, hogy miként lehet védeni azokat, akik egy koronavírusos beteggel laknak együtt, illetve mi a teendő, ha a betegség tünetei súlyosbodnak.

Hogyan érdemes felkészülni az esetleges megbetegedésre?

A Kovidők szerint az egyik legfontosabb eszköz a lázmérő, amely lehet hagyományos, de akár digitális is. Ezzel nemcsak azt lehet megállapítani, hogy valaki lázas-e, hanem időben felismerhető az is, ha a beteg állapota romlik. Az orvosságok közül kiemelten fontos a lázcsillapító, ezek közül a Paracetamol, az Ibuprofen, a Metamizol és az Aszpirin, amelyek segíthetnek az enyhébb tünetek otthoni kezelésében.

Mi a teendő, ha felmerül a gyanú vagy igazolt, hogy elkaptuk a koronavírus-fertőzést? 😷 Segítünk, hogy felkészült... Közzétette: KOVIDők2021. április 4., vasárnap

 

A lázmérőn és a gyógyszereken túl a pulzoximéter is hasznos lehet, hiszen ez az eszköz megmutatja a véroxigén szintjét, és a legtöbb e-kereskedelmi oldalon vagy patikában az alapváltozata már nagyon olcsón beszerezhető. A vérnyomásmérő szintén egy olyan szerkezet, amely sok ember háztartásában nincs, de érdemes beszerezni. Arra az eshetőségre is jó felkészülni, ha valaki a fertőzés miatt huzamosabb ideig kénytelen otthon maradni. Erre a célra fontos, hogy legyen otthon megfelelő mennyiségű tartós élelmiszer, szappan, kézfertőtlenítő és műanyag szemeteszsák, valamint maszkokból és gumikesztyűkből sem baj, ha több van otthon, hiszen ezek cseréje is rendkívül fontos. A betegségre való felkészülés része az is, hogy kéznél legyen olyan szomszéd, rokon vagy ismerős elérhetősége, aki szükség esetén el tud menni a patikába vagy a boltba bevásárolni. Legyen könnyen megtalálható helyen a háziorvosunk telefonszáma, a tajkártya, valamint a személyazonosító igazolvány is.
  • Szedett gyógyszerek,
  • Ismert betegségek,
  • Korábbi műtétek,
  • Ismert gyógyszerallergiák,
  • Legközelebbi értesítendő hozzátartozó.

Mi a teendő, ha elkapja a koronavírust?

A Kovidők kiemeli, hogy minden esetben szükség van a beteg folyamatos megfigyelésére, és szintén tartani kell a kapcsolatot a háziorvossal. A beteget, amennyiben több emberrel lakik egy lakásban, el kell különíteni. Azonban nemcsak neki kell karanténba vonulnia, hanem a vele együtt élőknek is. Ezért semmiképp se ők menjenek el bevásárolni a beteg számára, mivel rájuk is vonatkoznak a karanténszabályok. Ha bármire szükségük van, kérjék meg a szomszédot, rokonukat, ismerősüket, hogy szerezze be, de a legtöbb élelmiszer és háztartási eszköz rendkívül gyorsan beszerezhető az internet segítségével is. A háziorvossal emellett azonnal konzultálni kell, ha a koronavírus-gyanús személynek immungyengesége, súlyos tüdőbetegsége vagy súlyos szív- és érrendszeri betegsége van. Ugyan a koronavírus-fertőzést csak a tesztelés mutathatja ki biztosra, vannak azonban olyan tünetek, amelyek megjelenése szintén utal a betegségre. Ezek a szag- és ízérzékelés elvesztése vagy megváltozása, a magas láz, rossz közérzet, száraz köhögés, fejfájás, szapora szívdobogás, a bőr érzékenysége, ízületi fájdalom, kifejezett fáradékonyság és a csökkent fizikai terhelhetőség. A beteg, ha a tünetek nem súlyosak, mindenképp pihenjen sokat, figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre és a rendszeres étkezésre. Az utóbbinál érdemes a könnyen emészthető ételeket választani. Az enyhe tünetek esetében a beteg közérzetének javítása érdekében a lázcsillapítók használatát is javasolja a Kovidők, amelyek 4-6 óránként bevehetőek, de lehetőleg az étkezéssel együtt tegyék ezt meg. Tilos viszont egyszerre többféle láz- és fájdalomcsillapítót bevenni, mert túladagoláshoz vezet! Ha a lázcsillapító ellenére is tartósan magas a láz (39 foknál több), a beteg hátát és mellkasát langyos vizes törülközőbe kell csavarni. A hűtőborogatásnak nevezett eljárást addig kell folytatni, amíg a beteg testhőmérséklete nem csökken egy fokkal vagy süllyed 38°C alá. A gyakori szellőztetés is elengedhetetlen, mivel a hideg, párás levegő csökkenti a légszomj érzését. Amennyiben a beteg állapota romlik, van néhány tünet, amelyek a vészhelyzetet jelenthetik. Ezek közé tartozik a nyugalomban fokozódó légszomj, a véroxigénszint 94 százalék alá esése, vagy ha 24 óra alatt 2 százalékkal esik, illetve ha 3 nap alatt 4 százalékkal csökken. Intő jel az is, ha a szisztolés vérnyomás száz alá esik (ez a vérnyomásmérőn az első érték). Nemcsak az orvosi eszközök, hanem a megfigyelés is segíthet az intő jelek észrevételében, mivel a beteg tudatzavara súlyos állapotra utalhat. Az uralhatatlan hasmenés, a mellkasi fájdalom és a hányás is súlyos betegségre utalnak. Sürgősen hívni kell az orvost azokban az esetekben is, ha a beteg állapota látszatra is jelentősen romlik, lila az arca vagy az ajkai, vért köp, vagy már harmadik napja tart a magas láz, amelyet nem is tudnak otthon csillapítani.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

borsonline.hu

Elpusztul a világegyetemünk, a Nagy reccs lehet mindennek a vége

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

metropol.hu

Eddig tart a nyárias meleg, az egész országot elmossa az eső

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 6.: a Vízöntőt meglepetés éri, az Oroszlán áttör egy falat

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Lehull a lepel! Ezért működnek a mai napig anyáink gyógyító praktikái

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod