RETRO RÁDIÓ

Hatékony a koronavírus ellen ez a kiszárított és porrá őrölt primitív növény

Hatékony a koronavírus ellen ez a kiszárított és porrá őrölt primitív növény
Gaál József
Szerző
Gaál József
Létrehozva2021. 02. 26. 12:40

Az Izland környéki vizekben honos spirulina alga jelentősen csökkenti a Covid-megbetegedések súlyos lefolyását.

Izraeli és izlandi tudósok egy átfogó kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a spirulina algakivonat jelentősen csökkenti a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának valószínűségét. A tengeri alga szöveteiben található vegyületek ugyanis képesek meggátolni a fertőzésre adott túlzott immunválaszt, azaz a citokinvihart – írja a The Jerusalem Post izraeli hírportál.

Mi az a citokinvihar, és mi köze van a koronavírushoz? Kiderült, hogy a koronavírus-fertőzöttek súlyos állapotát vagy halálát nem minden esetben a vírus illetve a tüdőgyulladás, hanem az úgynevezett citokinvihar okozza. A citokinvihar az immunrendszer túlzott gyulladásos reakciója, ami szervi elégtelenséghez és végül a szervezet teljes összeomlásához vezethet. A citokinek olyan molekulák, amelyek az immunsejtek közötti információátadást szolgálják. Normális esetben ezek szabályozzák az immunválasz erősségét egy kórokozó ellen. A citokinek hirtelen, nagy mennyiségben történő felszabadulása a citokinvihar. Ha valakinél citokinvihar alakul ki, akkor a szervezetében túl nagy mennyiségben termelődnek olyan fehérjék, melyek gyulladásokat okoznak. Ilyenkor tehát már nem is a kórokozó károsítja a szervezetet, hanem az a túl erős immunválasz, ami teljesen felemészti a test saját energiáit. Egyes mérések szerint a koronavírusos elhalálozások feléért ez a jelenség tehető felelőssé.

Az Európai Unió a koronavírus természetes kezeléseinek feltárásával bízta meg a VAXA nevű izraeli élelmiszer-tudományi vállalatot tavaly novemberben. A cég szakemberei három hónapon keresztül vizsgálták az Izlandon honos spirulina algákat a MATIS Kutatóintézet közreműködésével.

A VAXA kutatói a Marine Biotechnology című tudományos folyóiratban publikálták a tanulmányukat, mely arra megállapításra jutott, hogy a fotoszintetikusan manipulált spirulina algakivonat 70 százalékban képes megakadályozni a TNF-alfa citokin túlzott felszabadulását, így a növény jelentősen mérsékelheti a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyását.

„Ha képesek vagyunk kontrollálni és mérsékelni a TNF-alfa citokin túlzott felszabadulását, akkor csökkenthetjük a mortalitás valószínűségét”

- mondta a tanulmány vezető szerzője, Asaf Tzachor, aki azt is hozzátette, hogy az algák teljesen természetes anyagok, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást.

A spirulina algából készült táplálékkiegészítők és immunerősítők szinte minden patikában beszerezhetőek Magyarországon.

A szakember elmondta: ha bebizonyosodik a spirulina algáról, hogy hatékony a koronavírus-fertőzöttek kezelésében, akkor jó eséllyel az influenzás betegek gyógyításában is alkalmazni lehet majd, ugyanis a szezonális influenza is képes citokinvihart okozni.

„Ha sikerrel járunk, akkor számos betegség esetében alkalmazni lehet majd ezt az innovatív megoldást – megelőző vagy támogató kezelésként is. Sőt, mivel a spirulina alga a vírus testre gyakorolt ​​hatása ellen veszi fel a harcot, ezért a vírusmutációk nem befolyásolhatják a hatását. Bár a hatóanyagokat még nem azonosították teljesen, a kivonat teret nyit a klinikai vizsgálatok számára, amelyek különféle gyulladáscsökkentő kezeléseket kínálnak a koronavírus-fertőzés ellen”

- tette hozzá Asaf Tzachor, aki abban bízik, hogy a tudományos felfedezésük arra ösztönzi majd a nagy gyógyszergyártó vállalatokat és befektetőket, hogy a jövőben több figyelmet és erőforrást fordítanak majd a természetes alapú terápiákra.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.