tóth gabi
A rendszeres kézfertőtlenítést, a távolságtartást és a maszkhordást semmi nem pótolja. De az sem mindegy, milyen állapotban van az immunrendszered, amikor találkozol a koronavírussal. A legjobb természetes immunerősítők hazai földben teremnek!
A finom magyar zöldségek és gyümölcsök minden támogatást megadnak a szervezetednek és az immunrendszerednek. Márpedig erre most mindenkinek nagy szüksége van, hiszen annál jobb, minél hatékonyabban tud ellenállni a tested a koronavírusnak. Persze ez nem helyettesíti a távolságtartást, a kézmosást és a kézfertőtlenítést, valamint a maszkhordást, ezekre továbbra is szükség van.
Ne higgy annak, aki azt mondja, minden csakis az immunrendszereden múlik – de annak se, aki szerint az immunrendszer állapota mellékes. Vagyis iktasd be rendszeresen az étrendedbe azokat a szezonális finomságokat, amelyek segíthetnek, hogy formában maradj.
A sárgarépa karotinja az A-vitamin elővitaminjaként működik. Az A-vitaminról pedig köztudott, hogy a szem egészsége mellett a nyálkahártyák épségét is védi. Rágcsálhatod nyersen, de akár párolva, sütve, leves és főzelék formájában is fogyaszthatod.
Lassan itt a savanyú káposzta szezonja is: ez a finom étel nemcsak remek C-vitamin forrás, hanem erjesztett zöldség is – ez pedig azt jelenti, hogy probiotikus baktériumai képesek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Az immunrendszer működése pedig jórészt épp azon múlik, milyen állapotban van a bélflóránk.
A cékla betain-tartalmának köszönhetően erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír, és tele van antioxidáns hatású vegyületekkel. Az alma szintén C-vitamin tartalmával segít.
A hagymáról és a fokhagymáról közismert, hogy kiváló természetes baktérium- és vírusölőszerek. Épp ezért minél gyakrabban fogyassz belőlük leves formájában, de akár párolva, vagy szendvics mellé, esetleg saláta hozzávalójaként nyersen is. Természetesen az egészséges, változatos, vitamindús táplálkozás mellett ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról és a rendszeres testmozgásról sem.
Amivel viszont nyugodtan spórolhatsz: a cukros, a bő olajban sütött és a túl sós ételek nemcsak nem segítik, hanem kimondottan gyengítik az immunrendszert. A zsíros húsok és a túl zsíros tejtermékek, például a zsíros sajtok sem segítenek, ugyanakkor az extrém diéták, a koplalás, az egyoldalú, hiányos táplálkozás is megnehezíti a szervezet védekező rendszerének dolgát. Így ezeket mostanában inkább hagyd el az étrendedből, amennyire lehet.