Létrehozva: 2019.11.03.

Ezek a legjobb módszerek, hogy leküzdd a szorongást!

Szinte mindenkit utolér ez az érzés olykor.

Nincs ember, aki ne találkozott volna a szorongás érzésével életében legalább néhány alkalommal. Szorító mellkasi érzés, erős szívdobogás, izzadó tenyér, bizonytalanság érzete, szédülés, zakatoló gondolatok, fülzúgás – a tünetek tipikusak, mégis rengeteg formában jelenhetnek meg. Jó esetben olyan alkalmakról beszélünk, amikor konkrét, kiváltó okhoz köthető ez a rémes állapot. Másoknál általános problémát okoz és olyan szindróma, amellyel kitartóan kell foglalkozni.

Bármelyik csoportba is tartozol, mindenképpen érdemes bevetned azokat a trükköket, melyeket most mutatunk, mert sokkal jobb életminőséggel, kiegyensúlyozottabban és lelkileg-testileg egészségesebben tudod élvezni a mindennapokat.

Sport

Akár a pénz, akár az idő okoz gondot a rendszeres sportolásban, jó hírünk van: már az is nagyon-nagyon hasznos, ha otthon szánsz napi 15 percet arra, hogy megmozgasd a tested. Legyen szó otthoni guggolásról és gimnasztikáról, futásról a szabadban, jógázásról vagy pingpongról: az edzés az orvosok szerint a tökéletes recept a szorongás elűzésére. Eltereli figyelmed, endorfint szabadít fel, magabiztosságot ad, bizonyítottan eredményes.

Napfény

Tölts naponta legalább félórát a szabad levegőn. Tegyél meg néhány megállót gyalog, menj el sétálni, sportolj a szabadban: szabályozza az alvás és ébrenlét ritmusát, fizikai és lelki értelembe is gyógyító hatású, gyulladáscsökkentő, sőt még a nemi hormonok szabályozásában is nagy szerepet játszik. Az sem baj, ha nincs verőfényes napsütés: lényeg a természetes fény, akár még borongósabb időben is!

Beszélgetés

Sokszor már az is segít a szorongás feloldásában, ha az ember átbeszélheti valakivel félelmét, vagy akár éppen azt a helyzetet, hogy valami miatt megmagyarázhatatlanul aggódik. Fontos, hogy a beszélgetés ne önsajnálatba torkolljon, ne váljon valamiféle mantrává, inkább a megoldás felé vezessen. Ha a szorongás már szerves része a mindennapjaidnak, akkor egyáltalán nem szégyen szakember segítségét kérni. A fűtőtestet is ellenőriztetjük, hogy minden rendben van-e vele, nem igaz? Akkor miért ne lennénk elővigyázatosak és felelősek a lelkünkkel is?

Alvás

Napokon átívelő alvásba menekülni csábító ugyan, viszont sokszor többet árt, mint használ. Ugyanakkor a túl kevés alvás szintén megnehezíti a mindennapokat. A legtökéletesebb az, ha törekszel a napi 8 órányi pihenésre, lehetőleg hasonló időpontokban lefekve és felkelve. A rendszer és a keretek biztonságérzetet adnak, az alvás pedig oldja a stresszt.

Figyelemelterelés

Ha azon kapod magad, hogy félelmeid és szorongásod tárgya körül forog már túlságosan is az agyad, akkor kényszerítsd arra, hogy más irányba koncentráljon. Törődj a hobbiddal, kezdj bele egy szekrényfelújításba, állj neki nyelvet tanulni, esetleg olvass minden este 1 órát. Lényeg, hogy iktass be olyan tevékenységet, amikor agyad kikapcsol, és programozottan másfelé koncentrál, mint amerre a nyomasztó köröket futja.

instagram

Gyógynövények

Az ellazulásban és a relaxációban is sokat tudnak segíteni a gyógynövények. A citromfű, a levendula és a macskagyökér is remek szolgálatot tesz, elsősorban abban, hogy egy alapvetően kiegyensúlyozott állapotot érj el és tudj megtartani. Tea és illóolajok formájában is jó döntés kipróbálni őket.

Tudatosság

Ha elfog a pánikszerű rosszullét, feltétlenül koncentrálj arra, hogy ijesztő ugyan az érzés, mégsem fog történni semmi baj! Nincs mit szégyellned, és nincs miért aggódnod sem: ahogyan jön, úgy el is fog múlni a szorongás, és ugyanúgy, ahogyan már korábban is túlélted, most is túl fogod. Ismételd magadban el többször a következő gondolatot: „Amit most érzek, az szorongás. Egészséges vagyok, minden rendben van, a tünetek csupán átmenetiek. Minden rendben van, kitartok és aktívan teszek érte, hogy kiegyensúlyozott legyek.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

hirtv.hu

Embert gázolt a metró Budapesten

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet