RETRO RÁDIÓ

Vigyázz a grillezéssel, mert beteg is lehetsz tőle!

Vigyázz a grillezéssel, mert beteg is lehetsz tőle!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 06. 19. 13:20

A grillezés nemcsak remek program, hanem egészséges is: a roston sült húsra, a friss salátákra, a grillezett zöldségekre táplálkozási szempontból sem lehet rosszat mondani. Vagy mégis? Van néhány alapszabály, amit muszáj ilyenkor betartani, mert különben csúnya betegség lehet a vége!

Nem mindegy, mi ég!

A legjobb, ha faszénnel tüzelsz, ez adja a legjobb aromát az ételeknek. Ne légy türelmetlen, és kerüld a különféle gyújtós folyadékokat: a belőlük felszabaduló gőzök ugyanis jobb, ha nem szívódnak bele az ételbe. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy láng helyett csak izzó faszén legyen a húsok alatt.

Ügyelj a frissességre!

A friss alapanyagok ne álljanak sokat a melegben, nehogy megromoljanak, és csúnya ételmérgezés legyen a grillparti vége. Először a grillsütőt készítsd elő, és csak amikor már javában izzik a parázs, akkor vedd ki a hűtőből a nyers húsokat, a halat, a tejtermékkel, például joghurttal készült önteteket. A nyers húst gondosan különítsd el a saláta alapanyagitól, és ne is nyúlj ugyanazokkal az eszközökkel hozzájuk. Azokat az evőeszközöket és tányérokat, amelyek hozzáértek a nyers húshoz, lehetőleg minél előbb és minél alaposabban mosd el! Ami már kint van a szabadban, azt mindenképpen takard le, nehogy a rovarok beszennyezzék! Olyan finomságot ne tálalj a melegben, amit nyersen kell fogyasztani – a nyers tojással készült tiramisu például nem grillpartikra való.

Ne süsd túl!

A húsok esetén érdemes arra figyelni, hogy középen is megfelelően átsüljenek. A legjobb, ha vékonyra klopfolod a húst, mielőtt a pácba tennéd, így a fűszerek is jobban átjárják. Ám ahogyan alul-, úgy túlsütni sem érdemes, hiszen a magas hőmérsékleten sütött, és különösen a szenes darabokban rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. Ha kicsit megégett a hús, vágd le róla az égett részeket, és csak azután fogyaszd el! Használj grilltálcát, vagy alufóliát, mert a parázsra lecsepegő olaj szintén rákkeltő vegyületeket szabadíthat fel.

Vigyázz a tűzzel!
A grilltálca már csak azért is hasznos, mert így nem tud lángra kapni a parázs közé csepegő olaj. A tűzzel egyébként is érdemes vigyázni, mindig legyen kéznél egy flakon víz, ha netán valami mégis lángolni kezdene. Azt is várd meg, amíg a grillezés végén teljesen elalszik a parázs, majd locsold le vízzel, hogy valóban teljesen elaludjon. Jó, ha azt is megvárod, amíg kihűl, mielőtt a kukába dobod az égésterméket. Azt talán mondani sem kell, hogy a tűz felügyeletét olyasvalaki vállalja magára, aki nem szereti az alkoholt!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.