RETRO RÁDIÓ

Kiderült, eddig mindenki rosszul pucolta a répát! Ezt rontjuk el

Kiderült, eddig mindenki rosszul pucolta a répát! Ezt rontjuk el
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 03. 19. 12:15

Utálsz zöldséget pucolni? Akkor jó hírünk van, lehet, hogy errõl érdemes leszoknod. A kutatók szerint ugyanis épp a héj alatt rejtõznek a legfontosabb vitaminok és más tápanyagok.

A legtöbben megtisztítva tesszük a zöldséget az ételeinkbe – pedig így könnyen lehet, hogy a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és egyéb hasznos tápanyagot egyszerűen kidobjuk.

A zöldségek héja rendkívül gazdag oldhatatlan rostokban, de a vitaminok is itt rejtőznek, különösen, ha a héj színes. Jó példa erre az uborka, amelynek sötétzöld héjában van a zöldségben található antioxidáns vegyületek legnagyobb része, és a K-vitamin többsége. A krumplihéjban is több a tápanyag, például a vas, a kalcium, a kálium, a magnézium, a B6-vitamin és a C-vitamin, mint a krumpli fennmaradó részében. Épp ezért alapos mosás után a krumplin nyugodtan rajta maradhat a héja, sőt, akár a krumplipüréhez is hozzáadhatjuk. Céklás turmixot és cukkinichipset ugyanígy a héjas zöldségből kellene készíteni. A sárgarépa héja szintén tele van antioxidáns, gyulladáscsökkentő és májvédő hatású vegyületekkel.

Sokan attól félnek, hogy a zöldségek héjában nem csak a tápanyagok, hanem a növényvédőszer-maradványok is megbújnak. Ezek jó része azonban alapos mosással eltávolítható. Aki viszont nagyon tart a vegyszerektől, az a legjobb, ha biozöldséget vásárol.

Mások azért távolítják el a zöldségek héját, mert megváltoztatja az ételek textúráját. Ilyenkor érdemes legalább a sütés-főzést megvárni a héj eltávolításával. Ha például sütőtököt vagy padlizsánt sütünk, érdemes csak a sütés után leszedni a héját. A répával sokan bizonytalanok, van, aki szigorúan hámozza, más viszont csak lemossa – ebben a legjobb, ha az egyéni ízlés dönt.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.