kulcsár edina
Egy új kutatás szerint az alkohol még kis mennyiségben sem olyan ártatlan, mint eddig gondoltuk. A szeszes italok a szervezet több területén is közvetlen okozói lehetnek a daganatos betegségeknek.
10 év több kutatásának adatait összegezték azok az új-zélandi kutatók, akik szerint világszerte a daganatos betegségek közel 6 százaléka hozható közvetlen kapcsolatba az alkoholfogyasztással. Ez számszerűen azt jelenti, hogy az alkohol csak a 2012-es évben körülbelül félmillió rákos halálesetért felelt a világon. Az alkohol különösen a máj-, a vastagbél-, a nyelőcső- és a mellrákkal hozható szoros kapcsolatba, de a prosztata-, a hasnyálmirigy- és a bőrrákkal is összefügghet.
Azt, hogy hogyan okoz rákot az alkohol, még nem sikerült teljesen feltárni, de a kutatók szerint ez valószínűleg az érintett szervtől is függ. A torok, a száj és a máj daganatainak kialakulását például az acetaldehid nevű rákkeltő vegyület okozhatja, amelynek szintje alkoholos italok fogyasztásakor jelentősen megemelkedik. A mell szövetei is különösen fogékonyak az alkohol károsító hatására.
Dr. Jennie Connor, a kutatócsoport vezetője szerint egy korábbi, egymillió nőt vizsgáló brit tanulmány például kimutatta, hogy azok a nők, akik hetente 70-140 gramm alkoholt ittak, 13 százalékkal fogékonyabbak voltak a mellrákra, és 5 százalékkal az összes rákfajtára, mint azok, akik hetente kevesebb mint 20 gramm alkoholt vettek magukhoz.
Ám sajnos nemcsak a nagyivókat fenyegetik a daganatok: a sok alkoholt fogyasztók ugyan hajlamosabbak a máj-, a vastagbél- és a gégerákra, mint a kevés alkoholt ivók, ám minden alkoholfogyasztónál ugyanakkora a száj-, a nyelőcső-, a mell- és a garatrák kockázata.
Azt az új-zélandi kutatók is elismerik, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás valamelyest csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ebben azonban más életmódi tényezők is szerepet játszanak, míg az alkohol és a rák között egyenes ok-okozati kapcsolat van. A kutatók szerint épp ezért, akármennyi alkoholt is iszol, mindenképp érdemes csökkenteni a mennyiséget, sőt, időnként teljesen absztinensnek lenni – egyelőre ugyanis úgy tűnik, nincs olyan minimális mennyiség, amelyet még kockázat nélkül el lehetne fogyasztani.