RETRO RÁDIÓ

Sokkal károsabb az alkohol a szervezetre, mint azt eddig gondolták!

Sokkal károsabb az alkohol a szervezetre, mint azt eddig gondolták!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 08. 01. 20:55

Egy új kutatás szerint az alkohol még kis mennyiségben sem olyan ártatlan, mint eddig gondoltuk. A szeszes italok a szervezet több területén is közvetlen okozói lehetnek a daganatos betegségeknek.

10 év több kutatásának adatait összegezték azok az új-zélandi kutatók, akik szerint világszerte a daganatos betegségek közel 6 százaléka hozható közvetlen kapcsolatba az alkoholfogyasztással. Ez számszerűen azt jelenti, hogy az alkohol csak a 2012-es évben körülbelül félmillió rákos halálesetért felelt a világon. Az alkohol különösen a máj-, a vastagbél-, a nyelőcső- és a mellrákkal hozható szoros kapcsolatba, de a prosztata-, a hasnyálmirigy- és a bőrrákkal is összefügghet.

Azt, hogy hogyan okoz rákot az alkohol, még nem sikerült teljesen feltárni, de a kutatók szerint ez valószínűleg az érintett szervtől is függ. A torok, a száj és a máj daganatainak kialakulását például az acetaldehid nevű rákkeltő vegyület okozhatja, amelynek szintje alkoholos italok fogyasztásakor jelentősen megemelkedik. A mell szövetei is különösen fogékonyak az alkohol károsító hatására.

Dr. Jennie Connor, a kutatócsoport vezetője szerint egy korábbi, egymillió nőt vizsgáló brit tanulmány például kimutatta, hogy azok a nők, akik hetente 70-140 gramm alkoholt ittak, 13 százalékkal fogékonyabbak voltak a mellrákra, és 5 százalékkal az összes rákfajtára, mint azok, akik hetente kevesebb mint 20 gramm alkoholt vettek magukhoz.

Ám sajnos nemcsak a nagyivókat fenyegetik a daganatok: a sok alkoholt fogyasztók ugyan hajlamosabbak a máj-, a vastagbél- és a gégerákra, mint a kevés alkoholt ivók, ám minden alkoholfogyasztónál ugyanakkora a száj-, a nyelőcső-, a mell- és a garatrák kockázata.

Azt az új-zélandi kutatók is elismerik, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás valamelyest csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ebben azonban más életmódi tényezők is szerepet játszanak, míg az alkohol és a rák között egyenes ok-okozati kapcsolat van. A kutatók szerint épp ezért, akármennyi alkoholt is iszol, mindenképp érdemes csökkenteni a mennyiséget, sőt, időnként teljesen absztinensnek lenni – egyelőre ugyanis úgy tűnik, nincs olyan minimális mennyiség, amelyet még kockázat nélkül el lehetne fogyasztani.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.