MANI

Újabban ezért is megbüntethetnek a belváros utcáin

A közterület-felügyelet régóta megbírságolhat bárkit, aki például póráz nélkül sétáltat kutyát, vagy galambot etet. A belvárosban immár a fülhallgató nélküli zenehallgatásért, vagy sörbike-ozásért is jár a csekk.
  • Szerző: MZ/x

A belváros képviselő-testülete elfogadta Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester előterjesztését, ami a közösségi együttélés szabályait tartalmazó önkormányzati rendelet módosítására irányult. Eszerint

június 15-étől 50-150 000 Ft-os bírsággal lesz sújtható az, aki gyalogúton vagy gyalogos övezetben

  • segwayezik
  • elektromos kerékpárt használ
  • elektromos rollerezik
  • elektromos meghajtású gördeszkát használ
  • riksát hajt
  • sörbike-ozik
  • hoverboardozik
  • illetve bármilyen egyéb elektromos vagy más meghajtású járművet használ.

A módosítás ezen kívül külön kitér a személyszállítást végző riksások és sörbiciklisek egy igen hangos szokására is: aki személyszállítás, várakozás, vagy fuvar nélküli közlekedés közben fülhallgató nélkül szolgáltat zenét, szintén belenyúlhat majd a zsebébe.

Rosszul járhat június közepétől az is, aki közterületen lévő fa, cserje vagy virág tövébe, illetve a fűre vegyszeres, szennyezett folyadékot önt!

Ez utóbbit a polgármester szerint az elektromos vagy emberi meghajtású személyszállítást végző vállalkozások miatt kellett bevezetni, akik a felmosó és egyéb folyadékaikat rendszeresen a favédő rácsokra és a növényekre öntötték.

Továbbá pénzbüntetést érdemel az a vállalkozás, amelyik például segwayeket ad bérbe és nem hívja fel ezekre a fenti szabályokra a turisták figyelmét.

Az új szabályok nem az egész belvárosban, csak az V. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő, táblával is jelzett gyalogutakon és gyalogos övezetekben (zónákban) érvényesek. Ezek olyan önálló utak, amik kizárólag gyalogos közlekedésre szolgálnak. Hétköznapi nevén ezek a sétálóutcák, amiket egy kézen fogva sétáló, kék alapon fehér férfit és kislányt ábrázoló tábla jelez.

Ezeken az utcákon a fenti járművekről leszállva, azokat tolva vagy kézben tartva kell szabályosan közlekedni.

A VI. , VII. és az V. kerület után Karácsony Gergely polgármester javaslatára a zuglói képviselő-testület is betiltotta a kerületben a sörbicikli (beerbike) használatát. Mivel a belső kerületekben már nem közlekedhettek, a Városliget és Zugló más, közlekedési szempontból kritikus útvonalait özönlötték el.

Ennek július 1-től vége lesz, és a XIV. kerületben is büntetik majd a sörbicikliseket illetve azok bérbeadóit is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?