MANI

Te odafigyelsz a kopó alkatrészek cseréjére?

Talán egyetlen autósnak sem új információ, hogy járművét rendszeresen karban kell tartani, ha azt szeretné, hogy sokáig megfelelően működjön. Ennek ellenére meglepően kevesen vannak azok, akik valóban mindenre odafigyelnek – hiszen sokan nem is tudják, hogy mikre kell pontosan.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A többség azzal tisztában van, hogy oda kell figyelni a különböző folyadékok szintjére, úgymint az olaj vagy a fékfolyadék. A kopó alkatrészekkel azonban nem sokan szoktak törődni addig, amíg nincs valami nyilvánvaló probléma az autóval. Ekkora a lehető leggyorsabban igyekeznek eljutni egy szerelőhöz, pedig az ilyen akut helyzetek megelőzhetőek lennének. Sok ilyen alkatrész ugyanis akár otthon is cserélhető, ha van némi affinitásunk hozzá, csak maga az alkatrész és néhány szerszám kell hozzá az autoalkatreszek24.hu -ról.

Milyen alkatrészeket érdemes időnként ellenőrizni?

  • A gumik. Ezt persze legtöbben tudják, ennek ellenére rengetegen járnak a végletekig kopott abroncsokkal. Az ok általában az, hogy nem éppen olcsó mulatság egy garnitúra gumi, ezért igyekeznek addig húzni a cserét, amíg lehet. Csakhogy balesetveszélyes nagyon kopott gumival közlekedni, mert nem fog tudni annyira tapadni az aszfalton, mint kellene. A balesetek jelentős része következik be az autó állapotából eredő problémák miatt – kerüljük el, amit lehet!
  • A fékbetétek. Ha a fékbetét nagyon kopott, azt azért észrevesszük, mert csökken a fék hatékonysága. De általában ezzel akkor szoktak az emberek foglalkozni, ha már tényleg nagyon feltűnően gyengén fog a fék. Mondanunk sem kell, hogy a fékberendezés mennyire fontos része a biztonságos vezetésnek – ne várjuk meg azt a pillanatot, amikor nem tudunk majd elég gyorsan megállni!
  • Ablaktörlők. Rengetegen járnak agyon kopott ablaktörlő lapátokkal, amivel csak az a gond, hogy egy eső esetében szinte ki sem látnak az autóból. Valószínűleg nem kell túlmagyarázni, hogy ez miért balesetveszélyes. Az ablaktörlő apróságnak tűnik, és az ember szinte észre sem veszi, hogy mennyire nem lát rendesen, addig, amíg ki nem cseréli egy új, jó minőségűre: ekkor már egyértelmű a különbség.

Vannak persze olyan kopó alkatrészek, amiket nem tudunk magunk ellenőrizni. Ilyenek például a generátorok, lambdaszondák, szivattyúk stb. A gyártó ezekre általában ad egy javaslatot, hogy milyen időközönként ellenőriztessük szervizben. Ez is rendszeresen elmarad a szervizköltségek megúszása miatt, de ha megvárjuk, hogy tönkremenjenek, sokkal rosszabbul járhatunk.

Fordítsunk kellő gondot autónk ellenőrzésére, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések az utakon!

(X)

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?