MANI

Megégetted a kezed? Ezt kell tenned

A konyhában és az otthoni barkácsolások során könnyen összejönnek a balesetek. Egy figyelmetlen mozdulat és máris megégettük magunkat. De mi a teendő ilyenkor? Hogyan kell hirtelen orvosolnunk a helyzetet? Néhány gyors tanács a Riposttól.
címkék:
  • Szerző: R.A.

Égési sérüléseknél kerüljük a különböző szerek használatát. Ne kenjünk a sérült testrészre kenőcsöt, olajat, vajat, mert az égés helyén felmelegedve további károsodást okozhatnak. Az égett bőrfelszínt ne jódozzuk be és fertőtlenítőszert se használjunk.

Legsürgősebb teendőnk a ruházat, cipő, ékszer óvatos eltávolítása az égett testrészről. A sérült testfelületet kézzel lehetőleg ne érintsük, hogy a további fertőzést elkerüljük. Ha nem boldogulunk a levetkőztetéssel, hagyjuk a ruhát a testen, és hívjunk orvost a seb ellátására.

Megégettük a nyelvünket? Dörzsöljük be kevés citromlével, az azonnal csökkenti a fájdalmat.

Kisebb égési sérülés esetén tartsuk a sebet néhány percig hideg folyóvíz alá. Miután a bőrfelületet kellően lehűtöttük, alkalmazzunk steril kötést.

Ha a sérülés egy tenyérnél nagyobb, vagy elsőfokúnál súlyosabb, azonnal hívjunk orvost, ill. szállítsuk az illetőt kórházba. Az orvos megérkezéséig, ill. az elszállításig a sérültet fektessük le, a sebet lássuk el steril védőkötéssel. Mindig a teljes sérülést fedjük be.

Ha megégettük a kezünket, azonnal kenjük be tejföllel, vagy szórjunk rá lisztet. Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.

• A fekete nadálytövet a gyógyászatban sokféle célra használják, külsőleg kitűnő hatása van a fekélyekre, a csonttörésekre, égési- és más sérülésekre, duzzanatok borogatására.

Ha megégettük az ujjunkat és nincs kéznél semmi hideg, mártsuk sóba az égett részt. Nem fog felhólyagosodni.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?