LEHÚZÁS

Miért nem baj, ha nem futja libamájra? Mutatjuk!

Ettél Márton napon libamájat? Igen? Szerintünk meg nem! 10-ből 9 esetben kacsamájat árulnak libamájként. A NÉBIH laboratóriumi vizsgálatain kiderült, folyamatosan átverik a fogyasztókat.
  • Szerző: M. Elek

Az átverés a legklasszikusabb módon zajlik, libamájként árulják, de helyette kacsamájat kapsz. Még a szakértőknek is nehezére esik megállapítani első ránézésre, hogy átvereték-e. A legbiztosabb módja, hogy leleplezzék a csalást, a laboratóriumi DNS-teszt!

A libamáj kilója akár 2000 forinttal is drágább lehet mint a kacsamájé, és ha ezt kifizeti az ember, joggal várja el, hogy tényleg libamájat kapjon érte. A NÉBIH pénzt és időt nem kímélve utánajárt a dolgoknak. Nemrégiben 2 tonnányi hamis májat foglalt le, és a vizsgálatok eredménye döbbenetes lett: szinte minden mintánál az derült ki, nem liba, hanem kacsamáj van a csomagban. - írta a gasztro-tv.hu.

Két évvel ezelőtt már beszámoltak arról, hogy a Magyar Libamájszövetség egy tesztvásárlást szervezett. Rejtett kamerával. Vettek is rengeteg májat aranyárban, amit később bevizsgáltattak.

A teszt eredménye: tíz vásárlásból kilencszer kacsamájat adtak el nekik a hentesek libamáj helyett.

A NÉBIH több hónapon át vett mintákat fagyasztott libamáj termékekből. Ezeken DNS vizsgálatokat végeztek, így tudták megállapítani azt, hogy kacsa vagy libamáj van-e előttük. A végeredmény siralmas: legtöbbször átverték őket, liba helyet kacsamájat kaptak a pénzükért.

A legutóbbi ellenőrzésén a Kurunczi Hús Bt. bukott meg, akiknél a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmaztak. Több mint 2 tonna termék került forgalmi korlátozás alá, mintegy 10 millió forint értékben. Ráadásul a cégnek az összes általa gyártott fagyasztott libamájat vissza kell hívnia a boltokból.

Mindezek alapján, nyugodtan vegyél inkább kacsamájat, mert libát úgysem kapsz! Ráadásul rengeteget fogsz spórolni! Kilónként legalább 2000 forintot. A dolog érdekessége még, hogy sehol a világon nem különböztetik meg a liba-, és a kacsamájat egymástól, csak nálunk! Ráadásul Hungarikum a hízott libamáj! Ezért is hatalmas pofátlanság az efféle lehúzás!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?