LEHÚZÁS

Gáz van a Quaestor-kártalanítással

Csak mese, hogy 6 millió forintig kártalanítják azokat, aki a Quaestornál fektették be a pénzüket! Még abban az esetben sincs ez így, ha az ügyfél 6 millió forintnál jóval kevesebbet tartott a becsődölt cégnél.

Megérkeztek a károsultakhoz a Quaestor-kártalanítással kapcsolatos értesítések, amiben a többször hangoztatott 6 millió forintig terjedő teljes kártérítés csak erős megszorításokkal igaz. Vagy még úgy sem. Vegyünk egy valós példát. Az összes követelés ebben az esetben 3 299 739 forint, ami meglévő és hiányzó kötvényeket tartalmaz, tehát kevesebb, mint 6 millió forintot.

Jobban jár, akinek hiányzik a kötvénye

Tény, hogy a Beva (Befektetésvédelmi-alap) a hiányzó kötvények után 1 millió forintig a teljes összeget, az a fölötti részt 90 százalékban téríti meg, mintegy 6 millió forint erejéig. Ez a konkrét például szolgáló,  2 559 739 forintos kötvény esetén 2 403 765 forint kifizetését jelenti. A különbség 155 974 forint.

A meglévő kötvényeseknek csak a remény marad

Aki olyan szerencsétlenül járt, hogy fizikailag is létezik kötvénye, példánknál maradva 740 ezer forint, az ehhez az összeghez majd csak valamikor később juthat hozzá. A fennmaradó összeg kifizetését ugyanis a Questor Károsultak Kárrendezési alapja (QA) pénzügyi fedezet hiányában csak későbbi időpontban fogja teljesíteni. 

Hogy mikor? Erről egyszer majd értesítés jön. Feltehetően azután, ha a bankok által megtámadott törvény ügyében határozatot hoz az Alkotmánybíróság.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?