LEHÚZÁS

Durván drágul a krumpli, érdemes bespájzolni!

Már most dupla annyiba kerül az akciós burgonya, mint egy évvel korábban. Ráadásul az idei termés nem fedezi a belföldi igényeket, és a nagy európai termelők is kevesebbet takarítottak be.
címkék:
  • Szerző: Õ. L.

Hovatovább drága csemege lesz a paprikás krumpli, na meg Kádár János kedvence, a krumplis tészta. Egy éve a legolcsóbb akciós burgonya kilója az üzletekben 59 forintba került, ma 125 forintba. A jobb minőségű áruért már 260 forintot is elkérnek a kereskedők, de tovább tart az emelkedés. A vidéki és a fővárosi nagybani piacokon is emelkedtek az árak, fajtától függően különböző mértékben.

Kevesebb termett

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a burgonya termésátlaga idén 10 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly, és a 350 ezer tonnás termés nem fedezi a belföldi igényeket. Mivel az EU többi tagországában is hasonló a helyzet, ezért az árak emelkedése várható.

Ráadásul a burgonya minőségével is vannak gondok. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal november elején Nógrád megyében két helyen is zárlatot rendelt el baktériumos gyűrűs rothadás miatt. Hiába, már a krumpli sem a régi!

címkék:
És ezeket olvastad már?