LEHÚZÁS

Brutális áremelés várható! Bekeményít a BKV!

Az Index.hu nyilvánosságra hozta Tarlós István Orbán Viktornak írt levelét. A városháza eddig titkolta a tartalmát, de az adatvédelmi hatóság szerint közérdek, ezért nyilvános. A levélből kiderül, hogy drasztikus lépések jöhetnek, ha a kormány nem segít be a BKV-nak! Mindenki fizetni fog, az óvodások, a fogyatékosok és a nyugdíjasok. De az autósok sem maradnak ki a szórásból!
  • Szerző: RIPOST


A levélben a főpolgármester először az agglomerációs járatok finanszírozását boncolgatja, aminek az a lényege, hogy a fővárosnak csak a határain belül kötelezettsége a járatok biztosítása, azon kívül nem. Mégis megteszi, de ezen tízmilliárd forintot bukik, és ezt már nem tudja kifizetni - írja az Index.

Ezért Tarlós szerint az állam vagy átveszi ezeket a járatokat, főleg a HÉV-eket, vagy fizet.

Ha egyik sem történik meg, akkor az agglomerációs jegyek, bérletek árát ötszörösükre kell növelni, hogy ne alakuljon ki hiány. (A BKV éves agglomerációs pluszköltsége 15,9 milliárd forint, 4,2 milliárd jön vissza bevételből. Ebben már benne van az agglomerációs települések összesen 635 millió forintos befizetése is, amit amúgy 20-szorosára kellene emelni a levél szerint.)

Fizessenek az óvodások, a fogyatékosok és a nyugdíjasok is!

A BKV hiányának másik forrása az ingyen utazók (100 ezer 6 év alatti gyerek, 324 ezer 65 év feletti nyugdíjas, 120 ezer fogyatékkal élő) utaztatása. Ezek az éves utazások 12 százalékát teszik ki. Az államnak kötelessége lenne kifizetni ezeknek az utazások után az árkiegészítést, mégis 9,3 milliárd forinttal kevesebbet kap érte a főváros, mint járna. Ha az állam nem fedezi ezt a költséget, arra az esetre a főváros egy olyan megoldást dolgozott ki, ami alapján az érintetteknek havi 1000-2000 forintos regisztrációs díjat kellene befizetniük.

Az autósok sem maradnak ki a szórásból

Tarlós további lehetséges forrásként említi az éves 5000 forintos Budapest-matricát, amit a Budapest határát átlépő autósoknak kellene fizetniük. Az még nincs eldöntve, hogy a budapestiek a fizetős körbe tartozzanak-e, vagy csak a vidékiek fizessenek. Lesz a levél szerint egy belső zóna is, aminek a határátlépésekor további dugódíjat kell majd fizetni, de ennek helye, mértéke még nincs megállapítva.

A teljes levél itt olvasható!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?