LEHÚZÁS

Bankkártyás fizetés: a boltos lopja el az adataidat!

Hónapokon keresztül mentette le a pesti boltos a vásárlók adatait egy saját készítésû eszközzel, több százezer forintot csalt ki a gyanútlan áldozataitól.

A 24 éves eladó idén februárban és márciusban összesen 18 alkalommal használta fel illetéktelenül mások bankkártyáját internetes vásárlásra - tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A férfi úgy jutott hozzá az amúgy titkos adatokhoz, hogy miközben a vásárló gyanútlanul fizetett bankkártyával, a trükkös eladó egy általa eszkábált számítástechnikai eszközzel lelopta a kártya információit.

Így hónapokon keresztül tudott úgy vásárolni interneten, hogy

az áldozatok kártyáját és pénzét használta,

miközben a kártya a tulajdonosok pénztárcájában csücsült.

Két hónap alatt több százezer forinttal károsította meg korábbi vásárlóit, a férfi ellen csalás miatt indult eljárás Budapesten.

Mit lehet tenni a bankkártya-visszaélések ellen?

A bankkártyák "őskorában" sokkal könnyebb volt az adathalászat, mint a mostani chipes rendszerű kártyák esetében, ugyanis a

mágnescsík többszöri lehúzásával olyan könnyen lehetett másolni az adatokat, mint egy kulcsot.

De mire figyeljünk kártyás fizetésnél?

Először is, ha az eladó többször lehúzza, vagy több terminálon húzza le a kártyát és még mindig nem működik (esetleg túl hosszú ideig tart a tranzakció), inkább álljunk el a vásárlástól.

Ilyen esetben azonnal hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, jelentsük az esetet, és mindenképpen egyeztessük az utolsó néhány tranzakciót!

Ha nem veszett el a kártya, de

mégis olyan SMS-eket kapsz, amelyek nem a te vásárlásaidról szólnak,

ugyancsak a bank felé kell jelezni.

Azt már nem is kell mondanunk, hogy a PIN kódot sehová nem szabad felírni, pláne nem a bankkártya mellett hordani a pénztárcában.

A fenti tanácsok jó eséllyel segíthetnek a bankkártya-csalások elkerülésében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?