MANI

Így néz ki a legrégebbi óvszer!

Használati utasítást is találtak hozzá a régészek! A ma is használatos hétköznapi tárgyak legrégebbi ismert darabjai akár több ezer évesek. Megmutatunk néhányat!
  • Szerző: MZ/x

A legrégebbi hangszer

A nagyjából 40.000 éves jégkorszaki furulya csontból készült, és Németország déli részén, az Ulm közeli Geienklösterle barlangban bukkantak rá. A 18,7 centiméteres furulyát mamutagyarból vésték ki, és a rajta lévő lyukak számából arra lehet következtetni, hogy nagy valószínűséggel összetett dallamok lejátszására is alkalmas volt.

A legrégebbi zokni

Az első pár zokni körülbelül 1500 éves, és a 19. században fedezték fel. Gyapjúból készült, és Egyiptomban hordák szandállal együtt, valamikor Krisztus születése után 300 és 499 között.

A legrégebbi cipő

Ezt a jobblábas, ökörbőrből készült mokaszint körülbelül 5500 évvel ezelőtt használták. A párja sajnos nem került elő. Örményországban találták meg egy barlangban, a beletömött fűfélék és kiszáradt birkatrágya őrizte meg épségben.

A legrégebbi óvszer

Az első ilyen fogamzásgátló eszközöket báránybőrből varrták. A képen látható darab nagyjából 400 éves, és az 1600-as években használhatták Svédországban. Egy „használati utasítás” is fennmaradt az óvszerrel együtt, amiben az áll:

Langyos tejjel kell kimosni az aktus után, hogy elkerüljük a nemi betegségeket!

A legrégebbi művégtag

A képen látható, fából készült lábujjnak közel 3000 évvel ezelőtt a célja az volt, hogy segítse tulajdonosát a sétálásban. Ugyanis ebben az időben a legelterjedtebb lábbelik a szandálok voltak, amik viselése nagylábujj nélkül igen bajos lett volna.

A legrégebbi pénztárca

A pénzt mint fizetőeszközt csak körülbelül 2700 éve használja az ember, ezt megelőzően fizetőeszköznek számítottak az apróbb kavicsok, gyöngyök és kagylók is. Ezek tárolására lehetett alkalmas ez a Németország területén talált, 4500 éves, kutyafogakkal díszített „pénztárca" is. Az anyag, amiből készült, sajnos ismeretlen, mivel az idők során lebomlott.

A legrégebbi pénzérme

A képen látható, legelső fennmaradt pénzérme körülbelül 2700 éves. Efezuszban, a mai Törökország területén bukkantak erre az oroszlánfejjel díszített, arany és ezüst „házasításából” készült fizetőeszközre.

A legrégebbi írott recept

Erre a kőtáblára egy 5000 éves sumér sör receptje van felvésve. Az időszámításunk előtt 3000-3900-ban készült sörről a tudósok azt mondják (a lelet alapján), hogy nagyon erős lehetett, és kenyérdarabok is úsztak benne.

A világ ténylegesen legrégebbi receptje (aminek írásos nyomai azonban nincsenek, csak az összetevőket találták meg egy helyen, egy edényben) valójában egy csalánpuding receptje. Ez az étel Krisztus előtt 6000-ben, főtt csalánból, árpából és vízből készült.

A legelső napszemüveg

A kanadai Baffin-szigeten felfedezett, 800-900 éves szemüveget a hó által visszatükrözött napsugarak miatt hordták.

A legrégebbi ruhadarabok

A legrégebbi nadrág 3300 éves, az első fennmaradt melltartó pedig 500. Míg a nadrágot Kína nyugati részén, addig a melltartót Ausztriában viselte valaki sok száz évvel ezelőtt.

Képek forrása: Brightside.me

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?