MANI

Így lehet ingyen utazgatni Európában

A Interrail nevû kísérleti program keretében idén is igénylehető olyan uniós utazási igazolvány, amivel az összes tagállamba 30 napig ingyen lehet elvonatozni, elhajózni vagy akár elrepülni.
  • Szerző: MZ/x

Mi az az Interrail-program?

Az Európai Parlament 2016-ban kezdett el tárgyalni egy oktatási céllal előterjesztett javaslatról, miszerint minden, 18. életévét betöltő európai fiatalnak díjmentes, 30 napra szóló Interrail-jegyet (Interrail Pass) biztosítanának az unióban. Az Interrail elnevezésű program célja az, hogy az európai fiatalság minél könnyebben alakíthasson ki kapcsolatot más kultúrákkal és megismerhessen más országokat, városokat.

Az Európai Unió hosszú távú költségvetése 700 millió eurót különít el erre a célra, hogy a következő 7 évben a 18. életévüket az adott évben betöltő fiatalok kihasználhassák az unió ingyenes Interrail programját - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos Brüsszelben.

Hová, mennyi időre és hogyan lehet eljutni?

Harminc európai országba lehet elutazni, akár egymás után négy különbözőbe is! Az úgynevezett uniós utazási igazolványt, Interrail-jegyet maximum 30 napig lehet használni, de igényelhető akár 1 napra is.

Az utazás során igénybe vehető jármű típusa attól függ, hogy mivel lehet a legkönnyebben eljutni az adott célállomásra, és ezek közül melyik a leginkább környezetbarát. A programban részvevők utazhatnak vonattal, komppal, busszal és egyedi esetekben – ha nincs más lehetőség – repülővel is.

A jelentkezőknek július eleje és szeptember vége között meg kell kezdeniük az utazást, amit egy uniós tagállamból kell indítani, és közben is az unió határain belül kell maradni. A részvétel másik feltétele, hogy az Európai Bizottság csak az utazási igazolványt fizeti ki, a többi esetlegesen felmerülő költséget (szállás, belépők, étkezés) nekünk kell állni.

Ki és hogyan kaphat ingyenjegyet?

• A jegyekre, pontosabban az utazási igazolványokra pályázni lehet. A pályázatok május végén jelennek majd meg az Európai Ifjúsági Portál „Utazás” menüpontja alatt.  A jelentkezéshez egy egyszerű űrlapot kell kitölteni.

• Egyéni és csoportos utazásokra is lehetőség lesz.

• A pályázatokat június 12. és július 26. között lehet majd leadni.

• Feltétel, hogy a jelentkező 2018-ban 18 éves legyen.

• Pályázni legalább egy, legfeljebb négy helyszínre lehet.

• Az utazásokat július és szeptember között kell megtenni, uniós tagállamból kell indulni, és az unión belül kell maradni.

A városok közül várhatóan azokra mondanak majd előbb igent a bírák, amelyek a kulturális örökség évének kitüntetett városai vagy régiói közé tartoznak (pl. Franciaországra, Olaszországra, Spanyolországra, Máltára, Írországra).

Egy független szakértői testület értékeli majd a pályázatokat és a nyertesek júliusban már meg is kezdhetik majd az utazásaikat.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?