MANI

Melyik a legjobb bolti gomba?

A boltokban és a piacokon több gombafajtából is válogathatunk, a legelterjedtebb a fehér csiperke. A hatóság ezek közül tesztelt le néhány tálcányit.
címkék:
  • Szerző: MZ/X

Nébih tesztoldala, a Szupermenta legújabb tesztjébe nyolcféle tálcás kiszerelésű fehér csiperkegomba került be, mivel ezt termesztik legnagyobb mennyiségben itthon. Laboratóriumi vizsgálatoknak és kedveltségi tesztnek is alávetették a gombákat, íme az eredmény.

Sok féle gombát kapani a boltokban

Sok féle gombát kapani a boltokban
Fotó: Pixabay.com

A labortesztekről

Hét áruházláncból szerezték be a termékeket, ezt kiegészítve két piacon vásárolt termékkel és egy üzletlánc központi raktárból vett mintával. Vizsgáltak barna csiperkegombát, portobellot, laskagombát, vadon termő vargányát és galambgombát. Az összehasonlító kedveltségi vizsgálaton viszont a fehér csiperkegombák kapták a főszerepet. A laborban megnézték, hogy fertőzöttek-e a gombák valamilyen baktériummal, hogy mennyi a hamutartalmuk, van-e bennük ólom, növényvédő szer, vitamin és fehérje.

Szerencsére élelmiszer biztonsági szempontból mindent rendben találtak, nehézfémből sem volt több bennük, mint amennyi még egészséges. Növényvédő szer sem volt egyetlen gombában sem, a C-vitamin tartalmuk viszont 2mg-100g és 10,1 mg-100g között mozgott.

A kedveltségi vizsgálatról

A fehér csiperkegombák laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. A teszt során szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozták a termékeket, összesen 8 fajtát. A termékek értékelése vak-kóstolásos módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, melyik sorszám, melyik márkát takarja. A gombákat mosás után konyhai előkészítés nélkül, kis mennyiségben kóstolták a bírálók, majd 4 szempont szerint értékelték a termékeket: külső megjelenés, állag, illat, íz. Ez utóbbinál a friss, jellegzetes umami ízt keresték (édeskés-savanykás-sós, kissé húslevesre emlékeztető íz).

Kedveltségi teszten a gombák

Kedveltségi teszten a gombák

Ez a legjobb bolti csiperke

A kedveltségi vizsgálat során minden értékelési szempontot figyelembe véve az élen az Auchan Chef Gomba – fehér csiperkegomba végzett. A második helyezést a Penny – fehér csiperkegomba nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára az Aldi – csiperkegomba léphetett fel.

Rangsor

Forgalmazó

Gomba elnevezése

Súly (g)

Ár (Ft/kg)

Auchan

Chef gomba

250

1476

Penny

Fehér csiperke

500

1298

Aldi

Csiperkegomba

500

1338

Metro

Korona

500

998

Lidl

Korona

750

892

CBA Prima

Champion

250

1396

Tesco

Fehér csiperke

250

1396

Spar

Xilion gomba

250

1196

Forrás: szupermenta.hu

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?