MANI

Ezt a hülyeséget: parittyakövet lopott a múzeumból!

Mégis mit gondolt a besurranó tolvaj, amikor ellopta a múzeumból a felbecsülhetetlen eszmei értékkel bíró, de amúgy értékesíthetetlen kődarabokat? Ezt a lúzert!
  • Szerző: Ripost

 

Ókori kincseket szolgáltatott vissza a névtelen tolvaj a Beér-Seva-i Iszlám és Közel-keleti Kultúrák Múzeumának. Az évtizedekkel ezelőtt eltulajdonított kétezer éves parittyaköveket egy nejlonszatyorban hagyta a múzeum udvarán. A kísérőlevélben megírta:

Ez a két római parittyakő Gamlából való, a domb lábánál lévő lakónegyedből. 1995 júliusában elloptam őket, de azóta csak rengeteg bajt hoztak rám.

A minden bizonnyal lelkiismeret-furdalástól szenvedő tolvaj így zárta nyomtatón készített vallomását:

Kérlek, ne lopj régiségeket!

A múzeum igazgatónője haladéktalanul átadta a leleteket az Izraeli Régészeti Hatóságnak, így azok visszakerültek a Golán-fennsíkon talált hasonló régiségek közé.

Dani Szion, a Gamlában évtizedek óta kutató régész szerint azon az ásatáson majdnem kétezer darab ókori parittyakövet találtak, ez a korai római korból származó legnagyobb ilyen gyűjtemény.

Még egy tárgy, amit visszaloptak

Lelkiismeret-furdalás miatt egyszer már visszaszolgáltattak egy korábban ellopott kétezer éves zsidó koporsót is. Eltulajdonítója a hálószobájában őrizte egészen addig, míg tudomást nem szerzett a furcsa tárgy eredeti rendeltetéséről.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?