Létrehozva: 2022.04.16.

Független kutatás: a durva járványügyi korlátozások magasabb halálozást okoztak

Egészen döbbenetes, milyen konklúzióra jutott egy széleskörű, reprezentatív járványügyi tanulmány az Egyesült Államokban. A szerzők szerint minden döntéshozó számára intő példa kell, hogy legyen a kapott eredmény.

Szerző Gaál József

Átfogó tanulmányt készített a koronavírus-járvány terjedésének lassítását célzó korlátozóintézkedések hatékonyságáról a Cambridge-i székhelyű National Bureau of Economic Research (NBER) nonprofit tudományos szervezet. Virológusok, matematikusok és közgazdások arra keresték a választ a kutatás során, hogy az amerikai tagállamok által bevezetett különböző járványügyi intézkedések milyen hatással voltak a lakosságarányos halálozásra, a gazdaság teljesítményére és az oktatás színvonalára. 

Mint kiderült, azok az tagállamok, ahol drákói szigorral próbálták megfékezni a járványt, minden mutatóban rosszabbul teljesítettek. Ahol viszont alig, vagy egyáltalán nem vezettek be korlátozóintézkedéseket, lakosságarányosan kevesebben haltak meg, a gazdaság stagnált vagy picit még növekedett is, a fiatalabb generációk pedig nem szenvedtek semmilyen hátrány az oktatás terén. 

A szinte teljesen üres Times Squere New Yorkban a lezárások alatt, 2020 márciusában

A gazdaság és az iskolák leállítása volt messze a legnagyobb hiba, amelyet a kormányzók és állami tisztviselők elkövettek a COVID idején. (...) A lezárásokkal sújtott tagállamokban jelentősen magasabb volt az életkorral korrigált halálozási arány, nagyobb mértékben nőtt munkanélküliségi ráta, és jobban visszaesett a GDP, mint ott, ahol nem vezettek be korlátozásokat

 - olvasható a tanulmányban, amely azt is megállapította, hogy azokban az államokban, ahol hosszabb időre bezárták az üzleteket, templomokat, iskolákat és éttermeket, nem volt alacsonyabb a halálozási arány, mint azokban, amelyek nagyrészt nyitva maradtak.

A hétfőn publikált reprezentatív vizsgálat megdöbbentő eredményeiről széles körben beszámolt az amerikai sajtó. A New York Post online kiadása, illetve a Breitbart azt észrevételezte, hogy a legrosszabbul teljesítő tagállamok (New York, Kalifornia, New Jersey, Washington D.C., Új Mexikó, Illinois) kivétel nélkül demokrata vezetésűek, míg a járvány során a legkevesebb veszteséget elszenvedők (Utah, Nebraska, Vermont, Montana, Dél-Dakota, Florida) mind republikánusak. Mint írják, ez mintázat nem a véletlennek köszönhető, hisz a járványügyi korlátozások többségét tagállami szinten rendelték el, a republikánus kormányzók pedig mindvégig a "nyitva tartás" politikáját tartották szem előtt az emberek szabadságjogaira hivatkozva. Így a republikánus vezetésű tagállamok - amelyek a tanulmányban első tíz helyéből kilencet bezsebeltek - gazdasága erős tudott maradni, a munkanélküliségi adataik pedig egyáltalán nem romlottak a kevesebb korlátozásnak köszönhetően. 

A kutatási eredmények kapcsán a The Wall Street Journal online kiadása egy szerkesztőségi véleménycikkben az Egyesült Államok föderalista rendszerét méltatta, melynek köszönhetően a tagállamok saját kézben tarthatták a járványkezelést. Mint írják, a halálozási mutatók sokkal rosszabbak is lehettek volna, ha Washington egy egész országra kiterjedő nemzeti járványügyi politikát valósíthatott volna meg. 

Steve Moore, a tanulmány egyik társszerzője azt mondta egy televíziós interjúban, hogy reméli az eredmények majd meggyőzik a kormányzókat arról, hogy ne zárjanak be iskolákat és vállalkozásokat abban az esetben, ha új vírusváltozatok jelennének meg.

origo.hu

Mindenki az új, különleges orosz hadművelettől fél

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

borsonline.hu

Kettészakad az ország, kegyetlen fordulatot vesz az időjárás

vg.hu

OTP: bomba célár érkezett – soha nem látott magasságba emelkedhet a részvény

ripost.hu

Itt a bizonyíték, így támadt fel Szoboszlaival a Liverpool

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Így még nem láthattuk Palvin Barbit szerelmével - fotók

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Balesetezett Donald Trump magánrepülője

KÜLFÖLD

Hatalmas változást vezet be az Aldi, így segítenek most a vásárlóknak

KÜLFÖLD

Nem vették komolyan Veronika fejfájását az orvosok: életét vesztette a fiatal anyuka

KÜLFÖLD

Futkos a hideg az ember hátán attól, amit a biztonsági kamera rögzített a családi tragédia után