Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.03.08.
Módosítva: 2022.03.08.

Újabb két ország területi vitája kezd kiéleződni az orosz-ukrán háború árnyékában

Noha a Magyarország szomszédságában zajló események gyakorlatilag minden más nemzetközi konfliktust elhomályosítanak, sajnos máshol is a háború rémképe fenyeget. Például Európa déli részén, az Égei-tenger térségében.

Ijesztően elmérgesedett a viszony a történelmi okokból egyébként sem túl jó kapcsolatokat ápoló Görögország és Törökország között az elmúlt hetekben. A két ország viszonyában persze több olyan vitás kérdés is felmerült a közelmúltban, melyek diplomáciai válságot okoztak, kezdve a Földközi-tengeren található gázmezők kitermelésétől egészen a migrációs válsághelyzetig. Mivel ezeket eddig nem sikerült megnyugtatóan rendezni, így a feszültséget tovább tetézi, hogy most egy újabb fronton estek egymásnak a felek:

Újabban Törökország azzal vádolja szomszédját, hogy törvénytelenül telepít támadófegyvereket a hátárainak közelébe, Görögország pedig azzal gyanúsítja a másik felet, hogy területi igényt támaszt az Égei-tenger keleti medencéjében található néhány kisebb szigetére, és erőszakkal tervezi megszerezni azokat. 

Görögország és a kialakult feszültség alapját szolgáló égei-tengeri szigetei

Hogy pontosan megértsük, miért esett egymásnak a két NATO-szövetséges tagország néhány kis sziget miatt, több mint száz évet kell visszaugrani az időben. Az 1912-13-as balkáni háborúk során Görögország elfoglalta az Oszmán Birodalomtól Limnosz, Szamothraké, Leszbosz, Szamosz, Híosz és Ikária szigeteit. Hivatalosan Görögország az 1920-as lausanne-i békeszerződésben kapta meg a szuverenitást a földdarabok fölött, ezt azonban csak úgy tették lehetővé számára, hogy soha nem telepít támadó fegyvereket és katonai erőket oda. A demilitarizálásra vonatkozó előírást végül az 1947-es párizsi szerződésekben is megerősítették, amikor Olaszország a teljes szuverenitását átengedte Görögországnak a Dodekanészosz-szigetek felett.

Az elmúlt száz évben többnyire Törökország és Görögország is tartotta magát a lausanne-i békeszerződésben lefektetett szabályokhoz, most azonban a felek kölcsönösen szerződésszegéssel vádolják egymást. Görögország szerint az ügy azzal kezdődött, hogy Törökország vadászbombázók mellett drónokkal is megsértette az elmúlt időszakban a görög légteret a szigetek felett. A görög vezérkar szerint az Égei-tenger térségében csak januárban 17 bevetésen kísértek ki török harci repülőgépeket a görög légtérből. 

Ezzel szemben Törökország szerint Görögország kormánya kihasználja az orosz-ukrán háború okozta politikai zűrzavart, és fegyvereket telepít a demilitarizált szigetekre, hogy azokkal később „megtámadhassa Törökországot”. Hulusi Akar török védelmi miniszter úgy fogalmazott nemrég egy kormányülésen, hogy egyes görög politikusok nyíltan törökellenesek, szándékosan és agresszív módon elferdítik a valóságot, hogy feszültséget szíthassanak – írja az Ekathimerini angol nyelvű görög hírportál. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök óva intette Görögországot az égei-tengeri szigetek felfegyverzésére irányuló kísérletektől. „Nem lehetséges, hogy elhallgassuk a lefegyverzett státuszú szigeteken a megállapodások megsértésével végzett katonai tevékenységeket” – fogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban a török államfő.

Török F-16-os vadászgépek gyakorlatoznak a tenger fölött.

A fenyegetőzéssel járó nemzetközi feszültséget egyébként tovább fokozta, hogy több neves török újságíró is amellett foglalt állást az elmúlt napokban, hogy „Törökország számára eljött az idő, hogy visszavegye a Görögország által törvénytelenül megszállt égei-tengeri szigeteket.”

Dr. Athanasios Drougos diplomáciai és védelmi elemző szerint a nemzetközi jog ellenére Törökország valós fenyegetést jelent a görög szigetekre, és az ENSZ Alapokmánya szerint Görögországnak joga van megvédeni a területét. A szakértő arra számít, hogy Törökország a következő hetekben és hónapokban fokozz majd a Görögországgal szembeni retorikáját, és a területi igényekkel kapcsolatos válság tovább mélyül.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

magyarnemzet.hu

Haaland reagált a brutális kritikára, Roy Keane ezt nem teszi zsebre

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Tolvai Reni a végzet asszonyaként pózol: szexi bőrruhából villantotta meg kerek popsiját

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Hogy megnőttek: 30 év után újra együtt a Mrs. Doubtfire gyereksztárjai, így néznek ki most

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Tragédiába torkollt a hétvégi kiruccanás: horrorbalesetben halt meg az 5 egyetemista jó barát

KÜLFÖLD

Kamilla bevallotta: ezt kell tennie III. Károly királlyal a betegsége miatt

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését