Létrehozva: 2021.08.10.

Görögországban 90 ezer hektár terület vált az erdőtüzek martalékává

Görögországban eddig 90 ezer hektár terület vált a lángok martalékává az athéni egyetem földtani intézetének előzetes kárösszesítése alapján.

Niki Evelpidu, az athéni egyetem egyik geológia professzora kedden a Kathimeriní című görög napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy az adatok folyton változnak, tekintettel arra, hogy az erdőtüzek több helyen továbbra is pusztítanak.

Hangsúlyozta, hogy a veszély a tüzek eloltásával sem ér véget, mivel „heves esőzések kiváltotta, katasztrofális következményekkel járó áradások, sárlavinák és földcsuszamlások következhetnek, mint az az utóbbi években elég gyakran előfordult”.

A szakértők szerint a legnagyobb terület, mintegy 51 ezer hektár erdőség a második legnagyobb görög szigeten, Évián vált a lángok martalékává, amelyeket ideáig nem sikerült megfékezni, bár a tűzoltók és a helyi lakosokból jelentkező önkéntesek több települést is megmentettek a tűzvésztől. Ugyanakkor egyes falvak körül a mezőgazdasági területek és erdők odavesztek.

Évián a helyzet valamelyest javulni látszik, egyrészt azért, mert annyi minden égett el, hogy a tűznek nem maradt mit elemésztenie. Másrészt mivel az ország többi részén sikerült valamelyest ellenőrzés alá vonni a tüzeket, a műveleti egységek most a szigetre összpontosíthatnak. Mindemellett kedden az oltást elősegítette, hogy nem volt erős szél, amely felszíthatta volna a lángokat.

A Peloponnészoszi-félszigeten sem sokkal jobb a helyzet: Olümpia városának térségében tízezer hektár erdő égett le.

Az athéni kormány kedden este készül közzétenni az újjáépítésre, illetve az érintett emberek segélyezésére vonatkozó intézkedéseit.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédében bocsánatot kért nemzetétől a tűzvész elfojtására tett kormányzati lépések közben elkövetett „esetleges hibákért”. Bár a kormány mindent megtett, „ami emberileg lehetséges volt”, esetenként „ez nem volt elég” – fogalmazott a kormányfő, akit az ellenzék, helyi hatóságok és a lakosság részéről is bírálatok értek a katasztrófa kezelése miatt.

Az országban jelenleg 586 helyen ég még erdőtűz – ismerte el televíziós beszédében Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Görögországba egyre több helyről érkezik ugyan segítség, de a tűzoltók még mindig komoly küzdelmet folytatnak a lángok ellen.

A mediterrán országot az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb hőhulláma sújtja, a tüzek miatt az elmúlt napokban összesen 63 szervezett evakuálás volt.

A környezetvédelmi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a kontinensen az éghajlatváltozás hatásai miatt Dél-Európa van a legnagyobb veszélynek kitéve, ahol az aszálykárok és az erdőtüzek egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak.

Nyilvánvaló, hogy a klímaválság az egész bolygót érinti. Ez a magyarázat, de nem mentség vagy alibi. Lehet, hogy mindent megtettünk, ami emberileg lehetséges volt, de sokszor úgy tűnik, hogy ez sem volt elég a természettel vívott egyenlőtlen küzdelemben

– mondta Micotákisz.

Nem tudni magyar áldozatról

Kiemelt figyelemmel kíséri a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Görögországban zajló fejleményeket, mondta el az Index megkeresésére a szaktárca. A KKM-nek nincs tudomása olyan magyar állampolgárról, aki közvetlenül érintett lenne a görögországi tűzesetekben. „Munkatársaink készek, hogy azonnali segítséget nyújtsanak a bajba jutott magyar állampolgárok részére” – tették hozzá.

Meghalt egy tűzoltó

Múlt héten Athéntól északra meghalt egy önkéntes tűzoltó. A 38 éves férfit egy, a tűz miatt kidőlő villanyoszlop eltalálta, és belehalt a sérülésbe. A görög belügyminiszter, valamint pénzügyminiszer kedden közölték, hogy a férfi – aki „önzetlenül polgártársai segítségére sietett” – temetését az állam fogja finanszírozni.

Egész Európa megmozdult

Uniós tisztviselők hétfői közlése szerint a tagállamok már
KÖZEL EZER TŰZOLTÓT, kétszáz JÁRMŰVET ÉS KILENC REPÜLŐGÉPET KÜLDTEK GÖRÖGORSZÁGBA.
Micotákisz Kiriákosz a Twitteren köszönte meg a segítségnyújtást, és azt is közölte, hogy vasárnapig honnan mennyi segítség érkezett.

Köszönjük, hogy Görögország mellett állnak ezekben a nehéz időkben

– írta azoknak az országoknak, ahonnan segítség érkezett.

Még Putyin is segít

Vlagyimir Putyin orosz elnök – a görögök kérésére – hétfőn két Il–76-os gépet (ezeket „vízbombázó” repülőgépként fogják bevetni), valamint két Mil Mi–8-as helikoptert küldött Görögországba . Az athéni orosz nagykövetség azt írta, hogy a járműveket Micotákisz és a külügyminiszter kérte az orosz elnöktől. Az oroszok korábban egy Beriev-gépet már küldtek Görögországba.

Globális probléma a szélsőséges időjárás

Hétfőn jelent meg az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének (IPCC) jelentése, amely egyértelműen megállapította: az ember felelős az éghajlati válságért, és megerősítette, hogy nagy hatású és gyors változások már bekövetkeztek, némelyik visszafordíthatatlanul. A tudósok minden eddiginél biztosabbak abban, hogy a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás között összefüggés van. A jelentés szerint globálisan az aszályok, amelyek korábban csak tízévente egyszer fordultak elő, most hetven százalékkal gyakoribbak. A súlyos aszály és a rekord meleg pedig elhúzódó és pusztítóbb erdőtüzeket eredményez. Micotákisz elmondta, hogy a görögországi tűzoltás során elkövetett hibákat kivizsgálják, akik hibáztak, azokat felelősségre vonják, és kártalanítják azokat az embereket, akiknek a vagyona ez okból megsemmisült. Az erdőtüzek hatásainak kezelésére a görög kormány még a héten konkrét intézkedéscsomagot jelent be.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

hirtv.hu

Kiderült, ki a szerzője Magyar Péterék adatkezelési tájékoztatójának + videó

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú

KÜLFÖLD

Idegen férfi holttestét kapta meg egy gyászoló család a nagyapjuké helyett