Létrehozva: 2024.10.07. 12:30

Kiderült, melyik a legegészségesebb üdítő

Egy német fogyasztói oldal szerint a legjobb, ha vizet iszunk. Aki mégis üdítőre vágyik, eláruljuk, melyik típust válassza, de ebből is csak keveset igyon! Mutatjuk, melyik a legegészségesebb üdítő!

Rengeteg fajta üdítő kapható a boltokban. Vannak vitaminnal dúsítottak, szénsavasak és mentesek, gyümölcslevek és valamilyen ízű italok is. Ezek közül van egy, amelyik egyértelműen egészségesebb, mint a többi, azonban ebből sem lehet bármennyit kockázat nélkül meginni!

üdítő innivaló jégkocka üccsi cola fanta szörp frissítő
Mutatjuk, melyik a legegészségesebb üdítő! Fotó: Shutterstock

A legtöbb üdítővel ez a gond

Nem kell nagyon mélyre ásni ahhoz, hogy kiderítsük, melyik üdítő mennyire tesz jót a szervezetünknek. Elég ránézni a címkére, azon belül is a szénhidrátok és ebből a cukrok részre. A legtöbb üdítővel ugyanis az a gond, hogy túl sok cukrot tartalmaznak és emellett kevés olyan anyagot, ami akár egy kicsit is hasznos lenne a szervezetünk számára. Vagyis a legtöbb üdítő inkább csak finom, semmint egészséges. Talán akad azonban egy kivétel.

Ez a legkevésbé káros üdítő

Az almalé igen népszerű a gyerekek és a szülők körében is, mivel sokan ezt tartják a legegészségesebbnek is, nagyon helyesen. Ezek közül is a 100%-osat veszik sokan, mivel abban nincs más, csak az almának a leve. Kiderült azonban, hogy még a 100%-os almalé sem olyan egészséges, mintha csak simán megennénk egy almát. Sőt, arra is felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy almaléből sem kéne napi egy pohárnál többet meginni!

Van egy kis gond az almalével is

A 100%-os almalevek frissítő ízük és magas gyümölcstartalmuk miatt igen népszerűek, pedig egy német fogyasztói oldal szerint ezek a gyümölcslevek legfeljebb néhány más üdítővel összehasonlítva számítanak egészségesnek. Ennek egyik fő oka pedig a magas cukortartalom-írja a Rizikométer.

Mennyi cukor van az almalében és miért gond ez?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint 

  • egy felnőttnek nem javasolt naponta 25 grammnál több szabad cukrot (nem gyümölcscukrot) fogyasztania, 
  • az ajánlott napi maximális cukoradag egy felnőtt ember estében pedig 50g.

A gyümölcslevekben lévő cukrot a WHO egyébként szabad cukornak tekinti, ezért táplálkozási szempontból ugyanúgy kezeli, mint a termékekhez mesterségesen hozzáadott cukrot. A gond az, hogy ez a mennyiség egyetlen pohár almalében megtalálható, hiszen az almalevek legalább 10-12%-a cukor.

Nem ez az egyetlen gond az almalevekkel

A másik gond, hogy az alma kifacsart leve már nem tartalmazza azoknak a szilárd anyagoknak, rostoknak a nagy részét, amiért többek között az almát egészségesnek tartjuk.

Ami mégis az almalé mellett szól

A préselési folyamatot viszont túlélik a polifenolok, amikről bebizonyították, hogy a cukorbetegségtől a magas vérnyomásig számos betegséggel szemben megelőző hatásúak és egy kevés C-vitamin is megmarad az almalében: 100grammonként 2mg.

Összegzés

A legjobb tehát, ha főként sima vizet iszunk, ha pedig mégis valami édes szomjoltóra vágyunk, együnk meg simán egy almát, mivel abban 100 grammonként 25 mg C-vitamin van a fenti értékekhez képest. Aki mégis üdítő formájában inná az almát, napi 250 ml-nél lehetőleg ne fogyasszon többet. (Ezek az értékek egy alapbetegségektől mentes, felnőtt emberre értendők, aki nem végez erős fizikai munkát és nem sportol napi szinten.) A többi üdítőből viszont heti 1-2 pohárnál nem célszerű többet meginni, mert az könnyen elhízáshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz, cukorbetegséghez vagy vérnyomás-gondokhoz vezethet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek