tóth gabi
Egy német fogyasztói oldal szerint a legjobb, ha vizet iszunk. Aki mégis üdítőre vágyik, eláruljuk, melyik típust válassza, de ebből is csak keveset igyon! Mutatjuk, melyik a legegészségesebb üdítő!
Rengeteg fajta üdítő kapható a boltokban. Vannak vitaminnal dúsítottak, szénsavasak és mentesek, gyümölcslevek és valamilyen ízű italok is. Ezek közül van egy, amelyik egyértelműen egészségesebb, mint a többi, azonban ebből sem lehet bármennyit kockázat nélkül meginni!
Nem kell nagyon mélyre ásni ahhoz, hogy kiderítsük, melyik üdítő mennyire tesz jót a szervezetünknek. Elég ránézni a címkére, azon belül is a szénhidrátok és ebből a cukrok részre. A legtöbb üdítővel ugyanis az a gond, hogy túl sok cukrot tartalmaznak és emellett kevés olyan anyagot, ami akár egy kicsit is hasznos lenne a szervezetünk számára. Vagyis a legtöbb üdítő inkább csak finom, semmint egészséges. Talán akad azonban egy kivétel.
Az almalé igen népszerű a gyerekek és a szülők körében is, mivel sokan ezt tartják a legegészségesebbnek is, nagyon helyesen. Ezek közül is a 100%-osat veszik sokan, mivel abban nincs más, csak az almának a leve. Kiderült azonban, hogy még a 100%-os almalé sem olyan egészséges, mintha csak simán megennénk egy almát. Sőt, arra is felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy almaléből sem kéne napi egy pohárnál többet meginni!
A 100%-os almalevek frissítő ízük és magas gyümölcstartalmuk miatt igen népszerűek, pedig egy német fogyasztói oldal szerint ezek a gyümölcslevek legfeljebb néhány más üdítővel összehasonlítva számítanak egészségesnek. Ennek egyik fő oka pedig a magas cukortartalom-írja a Rizikométer.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint
A gyümölcslevekben lévő cukrot a WHO egyébként szabad cukornak tekinti, ezért táplálkozási szempontból ugyanúgy kezeli, mint a termékekhez mesterségesen hozzáadott cukrot. A gond az, hogy ez a mennyiség egyetlen pohár almalében megtalálható, hiszen az almalevek legalább 10-12%-a cukor.
A másik gond, hogy az alma kifacsart leve már nem tartalmazza azoknak a szilárd anyagoknak, rostoknak a nagy részét, amiért többek között az almát egészségesnek tartjuk.
A préselési folyamatot viszont túlélik a polifenolok, amikről bebizonyították, hogy a cukorbetegségtől a magas vérnyomásig számos betegséggel szemben megelőző hatásúak és egy kevés C-vitamin is megmarad az almalében: 100grammonként 2mg.
Összegzés
A legjobb tehát, ha főként sima vizet iszunk, ha pedig mégis valami édes szomjoltóra vágyunk, együnk meg simán egy almát, mivel abban 100 grammonként 25 mg C-vitamin van a fenti értékekhez képest. Aki mégis üdítő formájában inná az almát, napi 250 ml-nél lehetőleg ne fogyasszon többet. (Ezek az értékek egy alapbetegségektől mentes, felnőtt emberre értendők, aki nem végez erős fizikai munkát és nem sportol napi szinten.) A többi üdítőből viszont heti 1-2 pohárnál nem célszerű többet meginni, mert az könnyen elhízáshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz, cukorbetegséghez vagy vérnyomás-gondokhoz vezethet.