tóth gabi
Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a hagyományosan húsokhoz köthető megnevezéseket növényi alapú termékeknél is lehet használni. Vagyis mostantól a növényi ételeknek is lehet húsos neve.
Ideje hozzászokni az olyan elnevezésekhez, mint a vegán kolbász vagy a növényi alapú párizsi, mivel az EU bírósága úgy döntött, nem korlátozhatják a tagállamok, így Magyarország sem, a húshoz köthető elnevezések növényi ételeknél való alkalmazását.
Az eset előzménye, hogy Franciaország betiltotta ezen elnevezések használatát, mire 4 növényi fehérjefogyasztást népszerűsítő szervezet az ország államtanácsához fordult, hogy megakadályozza a rendelet hatályba lépését. Ők erre az Európai Bíróságtól kértek iránymutatást, amely most egyértelmű ítéletet hozott a kérdésben-írja a Rizokometer egy olasz forrásra hivatkozva. Emellett Olaszországban is tiltott volt eddig a növényi termékeknek húsos elnevezést adni, így az ottani szójapogácsás hamburgert is lehet hamburgernek hívni.
A bíróság kimondta azt is, hogy egy tagállam nem tilthatja meg a hagyományosan állati termékekre vonatkozó kifejezések használatát a növényi alapú élelmiszerekre, kivéve, ha létezik speciális, jogszabályban meghatározott elnevezés ezekre a termékekre. Emellett a vásárlók megtévesztése továbbra is tilos, vagyis nem lehet húsnak hívni valamit úgy, hogy abban nincs is semmiféle hús.
Magyarországon is sokan fogyasztanak növényi alapú termékeket
Egy felmérés szerint minden harmadik fogyasztó legalább alkalmanként helyettesíti az állati eredetű élelmiszerek egy részét növényi eredetű alternatívákkal. Ennek indoka az esetek 46%-ában az egészségmegőrzéshez kapcsolódik, míg a növényi alternatívát választó válaszadók mintegy harmada kedveli jobban ezek ízét az állati eredetű termékekénél, a lista harmadik, és negyedik helyén pedig a környezetvédelem és az ételintolerancia (17 és 16%) szempontjai állnak.