Létrehozva: 2024.10.21.

Döntött az EU: jön a vegán kolbász és a növényi párizsi

Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a hagyományosan húsokhoz köthető megnevezéseket növényi alapú termékeknél is lehet használni. Vagyis mostantól a növényi ételeknek is lehet húsos neve.

Ideje hozzászokni az olyan elnevezésekhez, mint a vegán kolbász vagy a növényi alapú párizsi, mivel az EU bírósága úgy döntött, nem korlátozhatják a tagállamok, így Magyarország sem, a húshoz köthető elnevezések növényi ételeknél való alkalmazását.

műhús vegán növényi termék
Az EU döntése értelmében a növényi húspogácsás termékeket is lehet hamburgernek hívni. Fotó: Hseena /  Shutterstock

Van ország, ahol eddig tilos volt a növényi terméket húsosnak hívni

Az eset előzménye, hogy Franciaország betiltotta ezen elnevezések használatát, mire 4 növényi fehérjefogyasztást népszerűsítő szervezet az ország államtanácsához fordult, hogy megakadályozza a rendelet hatályba lépését. Ők erre az Európai Bíróságtól kértek iránymutatást, amely most egyértelmű ítéletet hozott a kérdésben-írja a Rizokometer egy olasz forrásra hivatkozva. Emellett Olaszországban is tiltott volt eddig a növényi termékeknek húsos elnevezést adni, így az ottani szójapogácsás hamburgert is lehet hamburgernek hívni.

Van azért kivétel ez alól

A bíróság kimondta azt is, hogy egy tagállam nem tilthatja meg a hagyományosan állati termékekre vonatkozó kifejezések használatát a növényi alapú élelmiszerekre, kivéve, ha létezik speciális, jogszabályban meghatározott elnevezés ezekre a termékekre. Emellett a vásárlók megtévesztése továbbra is tilos, vagyis nem lehet húsnak hívni valamit úgy, hogy abban nincs is semmiféle hús.

Magyarországon is sokan fogyasztanak növényi alapú termékeket

Egy felmérés szerint minden harmadik fogyasztó legalább alkalmanként helyettesíti az állati eredetű élelmiszerek egy részét növényi eredetű alternatívákkal. Ennek indoka az esetek 46%-ában az egészségmegőrzéshez kapcsolódik, míg a növényi alternatívát választó válaszadók mintegy harmada kedveli jobban ezek ízét az állati eredetű termékekénél, a lista harmadik, és negyedik helyén pedig a környezetvédelem és az ételintolerancia (17 és 16%) szempontjai állnak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek