RETRO RÁDIÓ

21-ből 20 fehérjepor megbukott a teszteken – kiderült, mi volt az oka

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 03. 06. 15:15

Ezúttal tejsavófehérje-alapú proteinporokat teszteltek a szakemberek, lesújtó eredménnyel. Aki szokott csokis fehérjeport inni, annak nem árt átfutni a Nébih legutóbbi terméktesztjét! Lássuk a részleteket!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) társoldala, a Szupermenta ezúttal tejsavófehérje-alapú proteinporokat tesztelt, hogy kiderítsék, megfelelő-e a termékek fehérje- és vitamintartalma. Többek között ez is kiderül az eredményekből, amik nem lettek túl jók. A jelőlésvizsgálaton például mindössze egy fehérjepor ment át!

fehérjepor
Ezúttal állati eredetű fehérjeporokat tesztelt a hatóság  Fotó: NEBIH

Ezúttal állati eredetű fehérjeporokat teszteltek

A tejsavóalapú termékek közül a csokoládéízűek kerültek a shakerbe. Összesen 21 fehérjeport vizsgált a hatóság a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével. A származásukat tekintve kilenc termék magyar és tizenkettő külföldi előállítású volt, a tömegük pedig 600 és 2300 gramm között mozgott. Lássuk, mi derült még ki róluk!

Kik és miért fogyasztanak fehérjeport? 

A sporttáplálkozásban kiemelt jelentőséggel bírnak a fehérjék, melyeknek fontos szerepük van a regeneráció elősegítésében és az izomépítésben. Legtöbbször az egészséges és változatos táplálkozással még a sportolóknál is megoldható a megfelelő fehérjefelvétel, azonban sok esetben mégis fehérjeporok formájában gondoskodnak a bevitelről. Mivel ezeknek a termékeknek az előállítása sokkal kevésbé szabályozott, mint a gyógyszeripari termékeké, nagyobb eséllyel fordulhat elő nem megfelelő tisztaságú termék a polcokon. Ezért is vizsgálta meg egy részüket a hatóság.

Mit vizsgáltak a szakemberek?

Laboratóriumi körülmények között megnézték a fehérjeporok, fehérje-, cukor-, édesítőszer-, nehézfém-, glutén-, szója-, tejfehérje-, tojás-, vitamin- (B3-, B5-, B6-, B12-, C-vitamin) és ásványianyag- (vas, cink, réz, mangán, szelén) tartalmát is. Emellett végeztek doppingszer kimutatás, THC-tartalom mérést, kerestek növényvédőszer-maradékot és szennyező anyagokat is. Ezen kívül megvizsgálták, hogy valóban a címkén feltüntetett mennyiségű összetevőket tartalmazzák-e a termékek.

Mi lett a vizsgálatok eredménye?

A fehérjetartalom nem épp annyi volt a termékekben, mint amennyi a címkéjükre volt írva: némely termékek kevesebb fehérjét tartalmaztak. Doppingszert egyik termékben sem találtak, a cukor mennyiségére vonatkozó jelölés két termék esetében nem stimmelt, ahogy az édesítőszerekkel kapcsolatban is két termék esetében találtak hiányosságokat. Ami pedig a hozzáadott vitaminokat illeti: egy termék esetében a hozzáadott vitaminok, egy esetében pedig a magnézium mennyisége nem volt megfelelő-konkrétan magasabb volt a termék magnézium tartalma, mint ami a csomagoláson fel volt tüntetve. A termékek allergénektől mentesek voltak, jelölési hibákat viszont szép számmal találtak a fehérjeporokban: mindössze egy termék felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak! A jelölésvizsgálat során gond adódott – többek között – a termékek megnevezésével, a tápértékjelöléssel és az összetevők feltüntetésével. A vizsgálatok részletes eredményeiről te is tájékozódhatsz.

Mennyi fehérjére van szüksége egy átlagembernek?

A WHO szerinti javasolt fehérjebevitel 19 év feletti, átlagos aktivitású személyek számára 0,8 g/testkg/nap. Amennyiben fehérjeport szeretnénk fogyasztani, célszerű dietetikus szakember segítségét kérni, hogy az életkori, egészségügyi, sportolási sajátosságok és tápanyagbeviteli szükségletek figyelembevételével építhessük be az étrendünkbe.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.