Magyar Péter fontos embere a csoportos rablásért elítélt testőr

POLITIK
Létrehozva: 2024.10.17. 14:00

Ezt minden háziasszonynak tudnia kell: gyomorforgató, mit rejt a csomós fűszerpaprika

Megdöbbentő dologra hívta fel a figyelmet a növényorvos. A fűszerpaprika galacsinok borzasztó dolgot rejtenek.

Ezentúl minden bizonnyal nem fogsz ugyanúgy nézni a fűszerpaprikára. Legtöbben azt gondoltuk, hogy nedvesség érhette a fűszert, ezért vannak benne összeállt darabok, ez azonban nem igaz. A TikTok kedvenc növényorvosa, Gyuris Rita megmutatta, hogy mit rejt valójában a fűszerpaprika galacsin.

fűszerpaprika
Dohánybogár mászik ki a fűszerpaprika galacsinból Fotó: TikTok/plantprotecting

 

A nagy igazság a fűszerpaprika galacsinról

„Mivel nem használtam el időben az összes pirospaprikámat, csak bevágtam az összes többi fűszer közé, ezáltal megszállták a dohánybogarak” - kezdte a TikTok videójában Rita

 

Ha már kis összeállt bogyók vannak a fűszerben az régen rossz

 - emelte ki.

Galacsinok az őrölt paprikában Fotó: TikTok/plantprotecting

„A kis bogyók igazából báb bölcsők”

A szakember mikroszkóp alá tette a darabos őrölt paprikát. Amit látott, az valóban megdöbbentő: dohánybogár lárvákat és kifejlett bogarat is talált benne. 

A kis bogyók igazából báb bölcsők, vagy báb kamrák, ha ezeket óvatosan szétnyomkodjuk, akkor megtaláljuk belül a bábozódó lárvát, bábot, vagy a már kifejlett rovart. 

A dohánybogár lárvája Fotó: TikTok/plantprotecting

„Ránézésre nagyon hasonlít a kenyérbogárra, azonban két külön fajról van szó. A kenyérbogár inkább gabonából készült termékekben van, a dohánybogár, ahogyan a nevében is benne van elsősorban dohányban, de egyéb szárított növényi részekben is előfordul, például fűszerekben, teákban. Táplálékaik között persze lehet némi átfedés. És ő nem a zsizsik, tehát ők nem névrokonok, az egy teljesen másik faj” - tisztázta a növényorvos. 

A kifejlett dohánybogár Fotó: TikTok/plantprotecting

Hogyan védekezhetünk a dohánybogár ellen?

Védekezni ellenük nem egyszerű, főleg, hogyha már elszaporodtak a lakásban. A megoldás ellenük sajnos egy óriási nagy takarítás, ami nagyon-nagyon alapos és mindent, ami fertőzött, tehát amiben van bogár lárva, azokat ki kell dobni. Ha sikerül megszabadulni tőlük, akkor pedig a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, ez lehet a fagyasztásos módszer, illetve a nagyon jól záró tárolók 

- tanácsolta a szakember. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek