INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.26. 05:45

Jelentős béremelések várhatók! Mutatjuk, amit eddig tudni lehet

A kormány tervei szerint pár éven belül elérjük az egymillió forintos átlagkeresetet és hamarosan jön az ezer eurós minimálbér is. Jelentős béremelések várhatók.

Új, 21 pontból álló gazdaságvédelmi akciótervet indít a kormány, amelynek fókuszában a gazdasági semlegesség lesz. Ennek egyik eleme a béremelés - és a terv célja, hogy ne Brüsszel, hanem a magyarok dönthessék el, hogy kivel akarnak üzletelni, legyen az keleti vagy nyugati ország. 

béremelés
Béremelés: a tervek szerint 2028-ra egymillió forintra nőhet az átlagkereset, míg a minimálbér eléri majd az ezer eurót / Fotó: Andrzej Rostek (Illusztráció)

Orbán Viktor egy korábbi interjúban kiemelte, hogy a gazdasági semlegesség lehet az, ami biztosítja, hogy jövőre 3 és 6 százalék között legyen a gazdasági növekedés. Ha ezt sikerült elérni, akkor nemcsak Európa élmezőnyébe kerülhetünk ezzel az adattal, hanem segíthet elérni a kormány által kitűzött célokat.

Béremelés: cél, hogy nőjön a fizetések vásárlóereje

Az említett akcióterv egyik fő pillére a jövedelmek vásárlóerejének növelése. Ebben jól halad a kormány, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján ugyanis 2024 augusztusában a bruttó átlagkereset 628.800 forintot tett ki. Ez azt jelenti, hogy 

az előző év azonos időszakához képest a bruttó átlagkereset 73 ezer forinttal, azaz 13,1 százalékkal emelkedett.

Jöhet az egymilliós átlagkereset

Az akcióterv további részeit képezi:

  •  a Munkáshitel Program elindítása;
  •  a gyermekek után járó családi adókedvezmény két lépésben történő megduplázása; 
  • egy hároméves bérmegállapodás létrejötte a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletek között. 

A kormány célja, hogy 2028-ra a minimálbér 1000 euróra, az átlagkereset 1 millió forintra emelkedjen.

Az akcióterv további pontjai és a Nemzeti Konzultáció

A gazdasági akcióterv nem csak béremelésből áll majd. A tervek szerint több olyan dolgot is rendezne a kormány, amivel az emberek széles köre jól járhat. Így sor kerülne többek között:

  • a 13. havi nyugdíj állandósítására;
  • a lakhatási válság felszámolására;
  • a gyermekek után járó családi adókedvezmény megduplázására két lépcsőben;
  • bevezetnék a munkáshitelt a diákhitel mintájára;
  • segítenék a fiatalok lakáshoz jutását és rendeznék az elszabadult albérletárakat.

Orbán Viktor az akcióterv kihirdetésekor leszögezte, hogy ezeknek az intézkedéseknek a gazdasági növekedésen kell alapulnia. A kormányfő jövőre 3-6 százalék közötti növekedést vár. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy idén még nem, de a jövő év első negyedévében lesz majd nagy csodálkozás, amikor megjelennek a gazdasági számok

A kormány ezen kívül új Nemzeti Konzultációt is indít, aminek célkeresztjében a gazdasági semlegesség áll majd. A kabinet azt reméli, hogy minél többen kitöltik majd a kérdőíveket, és ezzel megerősítik a kormány gazdasági elképzeléseit.

Miközben a világ változik, Európa helyben jár, holott alkalmazkodnia kellene, de nem tud vagy nem esik jól neki. Ehhez képest Magyarország ki fog lőni, mert egy gyors alkalmazkodással, a gazdasági semlegesség politikáját meghirdetve és megerősítve el tud lépni a versenyben, feltéve, ha az emberek is megerősítik ezt a Nemzeti Konzultáción keresztül

– fogalmazott Orbán Viktor.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek