INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.22. 05:45

Nemzeti konzultáció: mutatjuk a konkrét témákat

A kormány a legfontosabb kérdésekben mindig kikéri az emberek véleményét. Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció.

A magyar kormány sorsdöntő kérdésekben mindig kikéri az emberek véleményét. Nem volt ez másképp a múltban sem és nem lesz másként most sem. A kabinet az emberek véleményét ezúttal a gazdasági semlegesség témakörében szeretné kikérni, ami érinteni fogja a családi adókedvezmény, a 13. havi nyugdíj, a lakhatási válság és a munkáshitel kérdéseit is. Mutatjuk, mit lehet tudni eddig a legújabb Nemzeti Konzultációról.

nemzeti konzultáció
A magas részvételű Nemzeti Konzultáció komoly megerősítést jelent a kormány számára. 

A Fidesz-KDNP korábbi kétnapos esztergomi kihelyezett frakcióülésén úgy döntött a frakciószövetség, hogy felkérik a kormányt arra, hogy indítson nemzeti konzultációt. A kérdések a gazdasági semlegesség témaköréről fog szólni. Amint arról korábban beszámoltunk, Brüsszel meg akarja szabni, hogy Magyarország kivel és hogyan üzletelhet. A magyar kormány azonban annak érdekében, hogy elérje a jövőre tervezett 3-6 százalékos növekedést, szeretne a Kelettel és Nyugattal egyaránt kereskedni amennyiben az előnyös számunkra. A Brüsszellel folytatott vitában megerősítést jelenthet a kabinet számára, ha a Nemzeti Konzultációt sokan töltik ki és elmondják a véleményüket a gazdasági témákról. 

A konkrét témák

A kormány korábban már jelezte, hogy milyen terveik vannak a jövő évre nézve, miként erősítenék meg a magyar háztartások anyagi helyzetét. Ezek között szerepel:

  • a családi adókedvezmény kétlépcsős megduplázása;
  • jelentős béremelés megállapodás és az egymillió forintos átlagbér elérése pár éven belül;
  • a 13. havi nyugdíj állandósítása;
  • a megfizethető lakhatás;
  • a kis- és középvállalkozók támogatása
  • valamint a munkáshitel.

Magyarország szuverenitása a tét

Hidvéghi Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a legújabb Nemzeti Konzultáció fontosságára hívta fel a figyelmet a Facebookon.

Brüsszel a családok támogatása helyett a tömeges bevándorlást erőlteti. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy nem bevándorlókra van szükség, hanem a gyermeket nevelő magyar családok támogatására

- kezdte a Magyarország Kormánya Facebook-oldalán megosztott bejegyzését Hidvéghi Balázs. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ezt követően kitért arra is, hogy Brüsszel a 13. havi nyugdíj miatt is támadja a magyar kormányt és annak megszüntetését követeli.

Mi viszont nem megszüntetni, hanem pont ellenkezőleg, állandósítani akarjuk a 13. havi nyugdíjat. Ezekről a kérdésekről is szó lesz a hamarosan induló Nemzeti Konzultációban. Mondjuk el minél többen a véleményünket! Álljunk ki azért, hogy mi magunk dönthessünk a saját ügyeinkről!

- fogalmazott a politikus.

A korábbi Nemzeti Konzultációk

  • 2010 szeptemberében nyugdíjasok kaptak levelet, ahol a nyugdíjakkal és támogatásokkal kapcsolatos kérdőíveket küldtek ki. A több mint 2,8 millió példányban elküldött kérdőívekből mintegy 200 ezer válasz érkezett vissza.
  • 2011 februárjában készült el az „Állampolgári kérdőív az Alaptörvényről” megnevezésű kérdőív, melyhez a kormány tájékoztatása szerint mintegy 920 000 válasz érkezett.
  • 2011. május 1-jén indult a „Szociális konzultáció”, melyet a hivatalos tájékoztatás szerint több mint egymillióan küldtek vissza. A kérdőív tíz kérdése az idősekkel, a devizahitelesekkel, a közműszolgáltatókkal, oktatási támogatásokkal kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. 
  • 2012 szeptemberében a „Gazdasági konzultáció” nevű kérdőívet küldték ki, melyből a hivatalos források majdnem 700 ezer visszaküldött ívről beszéltek. A kérdőívek adózással, járulékokkal, a nagyvállalatokkal és közműcégekkel, a minimálbérrel és nyugdíjakkal, a devizahitelesekkel kapcsolatos kérdéseket tartalmaztak.
  • 2015 májusában küldték ki a „bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációs kérdőívet”, melyet egymillió körüli számban küldtek vissza. A kérdőív a terrorizmussal, menekültekkel, bevándorlókkal, az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. 
  • 2017 áprilisában az „Állítsuk meg Brüsszelt!” című konzultációs kérdőív . 
  • 2017 őszén a „STOP Soros” című kérdőívet küldték ki. Erre érkezett be arányaiban a legtöbb válasz 8 millió kiküldött levélre majdnem 2,4 millió válasz érkezett.
  • 2018 ősszel a „Családvédelmi” konzultációs kérdőív került kiküldésre, ezúttal papír forma mellett már online is ki lehetett tölteni azt. A kormány nyilatkozatai alapján ezt 1,3 millióan válaszolták meg.
  • 2020 júniusban a kérdőív címe „A koronavírusról és a gazdaság újraindításáról” volt. Az íveket a kormány közleménye szerint 1,7 millióan töltötték ki. 
  • 2021 nyarán rendezték a „Járvány utáni életről” szóló konzultációt, melyet 1,4 millióan töltöttek ki (83% postai úton és 17% online). 
  • 2022 októberében jelentette be az Orbán-kormány szóvivője, hogy „az energetikai szankciókról” szóló nemzeti konzultációt indítanak azon témákban, melyeket a kormány már szeptemberben megszavazott.
  • 2023 novemberében a „Szuverenitásunk védelméről” című kérdőívet küldték ki. A konzultációs íveket kb. másfél millióan töltötték ki. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek