Orbán Viktor új gazdasági programot hirdetetett: megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem, munkáshitel

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.13. 19:21

Orbán Viktor új gazdasági programot hirdetetett: megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem, munkáshitel

A gazdasági semlegesség fordulatot hoz.

A gazdaságpolitika, illetve az új gazdasági program volt a fókuszban Orbán Viktor évadnyitó, zártkörű beszédében. A miniszterelnök véleménye szerint a gazdasági semlegesség fordulatot hoz majd 2025-től, a kormány célja, hogy hazánk az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedést érjen el.

 

A Fidesz–KDNP-frakció megkezdte évadnyitó kétnapos kihelyezett frakcióülését Esztergomban. A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági programot hirdetett az árvíz miatt a szokásosnál későbbi időpontra halasztott eseményen. 

 

A miniszterelnök úgy látja, a világ a járvány és a háború kitörése óta gyökeresen megváltozott. Ha ezt egyszerűen akarjuk a gazdaságban leírni, akkor azt tudjuk mondani: a Kelet fel-, a Nyugat pedig lefelé tart. Véleménye szerint maximum tíz év, és a legeket a világgazdaságban mind Keleten fogják sorolni. 

Orbán Viktor most is megerősítette: Brüsszel és a nyugati világ erre a helyzetre úgy válaszolt, hogy gazdasági hidegháborút hirdetett. Magyarországnak azonban ez a gazdasági hidegháború nem jó. Magyarország a gazdasági hidegháborúból is szeretne kimaradni. Hangsúlyozta: ha hazánk sikeres akar lenni, akkor gazdaságilag semlegesnek kell lennie. Magyarországnak a saját útját kell járnia, csak azt szabad átvenni nyugatról és keletről, ami hasznos és észszerű. El kell utasítani mindent, ami árthat a magyaroknak. 

Beszédében a kormányfő pontos célt is kijelölt: – Nekünk az Európai Unió átlagos növekedését meghaladó növekedési szintre van szükségünk! Véleménye szerint csak a gazdasági semlegesség politikájával lehet az Európai Unió átlagát meghaladó gazdasági növekedést elérni a magyar gazdaságban. A magas gazdasági növekedéshez Orbán Viktor véleménye szerint szabad kereskedelemre van szükség a gazdaságban nyugat és kelet felé egyaránt. A gazdasági semlegesség politikájával a magyar gazdaság növekedési ütemét a három és hat százalék közötti sávba tudják emelni, és az új gazdaságpolitika már 2025-től erősebb növekedési pályára fogja vinni a magyar gazdaságot.

Ez az új típusú gazdaságpolitika azonban új eszközöket is igényel: szükség van a gazdasági szereplők, a kamara, az érdekképviseletek, a munkavállalói szervezetek egyetértésére, hiszen a kormány nem a fejük felett akar dönteni róluk. Új egyezséget szeretnének kötni a munkáltatókkal és a munkavállalókkal egy többéves, a gazdasági növekedésen alapuló béremelési programról. Ezzel az egyezséggel előre kiszámítható módon fogják elérni a közeljövőben az ezer eurós minimálbért és az egymilliós átlagbért.

A miniszterelnök itt azonban még nem állt meg. Szeretnék megduplázni az exportképes kis- és középvállalkozások méretét, ehhez új gazdasági tervre, Demján Sándor-tervre és tőkejuttatásra van szükség, minden kis- és középvállalkozásnak elérhető módon. 

Szót ejtett a már korábban is beharangozott munkáshitelről is, véleménye szerint a diplomások mellett a képzett munkaerő is nagyon fontos, ezért munkáshitelt szeretnének bevezetni 2025-ben: a diákhitelhez hasonlóan a dolgozó fiataloknak is nulla kamatozású hitelt fognak adni. A munkáshitel segíti a fiatalok életkezdését és hozzájárul a gazdaság erősödéséhez.

A kormányfői beszédből nem maradhatott ki az értékelés sem. Orbán Viktor elmondta, hogy a háborús infláció és az energiaválság az ingatlanok árát is felvitte Magyarországon és Európában is. A magyar emberek többsége saját tulajdonú ingatlanban él, és a magyarok elsősorban a saját lakásban, a saját házban bíznak. Magyarországon a megfizethető lakhatás érdekében meg kell duplázni a lakásépítések számát, és a bankoknál öt százalék alá kell szorítani a lakáshitelek kamatát.

Summa summarum, összegzett a miniszterelnök, három ponton avatkoznak a magyar gazdaságba: megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem és munkáshitel, Demján Sándor-program és tőkejuttatás a magyar kisvállalkozásoknak!

A gazdasági helyzetjelentést és az új program meghirdetését követően természetesen az aktuális politikai helyzet sem maradhatott ki az elnöki felszólalásból. Orbán Viktor úgy véli, szerdán mindenki láthatta, hogy Brüsszelben semmi nem változott. Ott csak az lehet jófiú, aki kritika nélkül támogatja a háború folytatását, elfogadja a brüsszeli migrációs politikát és szabad utat nyit az LMBTQ szexuális propagandának. Véleménye szerint felállva kell tapsolni az Európai Parlamentben a brüsszeli vezetőket, amikor erről beszélnek. Nem adták fel a célt, hogy Magyarországra is ráerőltessék a migránsokat, és Magyarországot is beállítsák a háború kritikátlan támogatói közé. Tudják, hogy ezt a nemzeti kormánynál soha nem fogják elérni. A régi lekötelezettjeik mellé most újakat keresnek, jönnek a guruló dollárok és a guruló eurók, és akit kiszemeltek, azt pajzsra emelik, és büntetlenséget ígérnek neki. Orbán Viktor figyelmeztetett: amikor Brüsszelben büntetlenséget ígérnek, annak mindig ára van. És azt a brüsszeliták a magyar emberekkel szeretik megfizettetni. A rezsicsökkentés megszüntetése, a 13. havi nyugdíj megszüntetése, a multik kedvező helyzetbe hozása a magyar vállalkozásokkal szemben, a személyi jövedelemadó megemelése, az ingatlanadó bevezetése: ezek mind rajta vannak a brüsszeli elváráslistán a migráció és a háború támogatása mellett.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek