INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.27. 07:34
Módosítva: 2024.09.27. 08:49

Orbán Viktor: a gazdasági semlegességgel megnyerhetjük a következő évtizedet

A miniszterelnök a péntek reggeli szokásos rádiós interjúja során fontos bejelentéseket tett.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának volt a vendége. A miniszterelnök a közrádió Észak-Macedóniába kihelyezett stúdiójában nyilatkozott. Azért volt erre szükség, mert ma tartják a magyar és észak-macedón kabinetek közös kormányülését. Észak-Macedónia azért is fontos ország az Európai Unió számára, mert rajta fekszik az illegális migráció útvonalán.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor az árvíz levonulta óta először volt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának vendége. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: a blokkosodó világrendszerből ki kell maradni

A kormányfő beszélt a héten bemutatott nagy gazdasági tervéről is, aminek középpontjában a gazdasági semlegesség áll. Orbán Viktor elmondta, hogy a gazdasági semlegesség egy új kifejezés, és ezzel még mindenki barátkozik. A sok változáshoz csak így lehet alkalmazkodni. 

Mi azt szeretnénk, ha megnyernénk a mostani évtizedet, és ehhez új gazdaságpolitikára lesz szükség

- mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: mindez azt jelenti, hogy 

a blokkosodó világrendszerből ki kell maradnia Magyarországnak. 

Szerinte a nagyhatalmak kettészakítják a világgazdaságot, ezért mindkét gazdasági blokkal együtt kell működni. A szankciós politikától sok európai cég szenved, és ez is a blokkosodó világ jele. Ha mi szilárdan eltökéljük magunkat, akkor minden egyes nehéz konfliktusban tudunk olyan álláspontot kialakítani, amikor mi a érdekeink érvényesülnek. Csak azt kell átvenni a Nyugattól és a Kelettől, ami észszerű. 

A kormányfő tudatta, hogy a blokkosodás mindig lassítja a világgazdaság növekedést. Szerinte a nemzeteknek azt tesz jót, ha a világ minden szereplője szabadon kereskedik. Orbán Viktor úgy látja, hogy Európa egy öngyilkos úton jár a blokkosodás miatt. 

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy Magyarország a hidegháború idejéről jól emlékszik még arra, hogy mit jelent a valódi blokkosodás. "Magyarországnak a technológiai fejlődés élvonalában kell maradnia, és a zöld energia tárolásának a legmodernebb technikája is nálunk legyen" jelentette ki Orbán Viktor.

Tovább kell segíteni a magyar családokat

A hazai gazdasági tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "eddig nem próbáltuk ki, hogy azok is kapjanak komoly támogatást, akik nem mentek egyetemre. Így pedig szükséges egy munkáshitel létrehozása". 

A fiatalok lakáshoz jutását újabb eszközökkel is segíteni kell. Mindezzel párhuzamosan a gyermekek után járó adókedvezényt 2025-en meg kell duplázni és a tőke nélküli kis-és középvállalkozásokat is segíteni kell.

A kormányfő szerint, ha mindez együtt működni fog, akkor a magyar gazdaság növekedése a 3-6 százalékos sávba emelkedhet. Magyarországnak a kedvezőtlen körülmények ellenére is fel kell kapaszkodnia a 3-6 százalékos sávba. 

Orbán Viktor abban bízik, hogy novemberben megköthetik az európai versenyképességi paktumot az uniós országok között. 

A kormányfő arról is beszélt, hogy a múlt héten Magyarországon járt Matteo Salvinit, Olaszország miniszterelnök-helyettesét a migráció miatt börtönbe akarják zárni. Orbán Viktor szerint a Magyarországgal szembeni kritikák ellenére egyre több ország mondja, hogy a migrációban a magyaroknak volt igazuk.

Csak akkor van esélyünk egy szebb jövőre, ha nem engedjük be a migránsokat.

- jelentette ki a kormányfő, aki szerint nem véletlen, hogy Németország is átveszi a szigorú határellenőrzési politikáját. 

A baloldal háborút, a jobboldal békét akar

Az interjú során szóba került a közelgő amerikai elnökválasztás is, ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy a világ vagy tovább halad a háború felé, vagy pedig a béke felé indul. Szerinte Donald Trump a béke elnöke volt, és lépéseket tett a konfliktusok lezárása felé, a világ békeszerető része neki szurkol. Amíg a választás meg nem történik, addig ez a vita élesedni fog. 

Magyarországon a baloldalon vannak a háborúpárti politikusok, míg a jobboldalon a békepártiak.

Az 1956-os párhuzam esetén semmilyen kétséget nem szabad hagyni, és a politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, és ez egy hiba volt

- jelentette ki Orbán Viktor, utalva Orbán Balázs minapi félreérthető nyilatkozatára. Orbán Viktor szerint pontosan kell ebben a témában fogalmazni, és nem vetődhet árnyék az 1956-os hősök emlékére.

Magyarország régen, ma és a jövőben is meg fogja védeni magát, ahogyan azt a magyar alkotmány előírja 

- jelentette ki határozottan Orbán Viktor. 

A kormányfő jelezte, hogy az évtized árvize ellen is sikerült hazánknak megvédenie magát.  Orbán Viktor köszönetet mondott az árvízi védekezésben résztvevőknek.

Ez Magyarország történetének második legnagyobb dunai árvíze volt, 2013-hoz képest a magyar állam sokkal jobb állapotban volt most.

A kormányfő közölte, hogy az elmúlt 10 évben sikerült a védvonalakat kiépíteni. Emlékeztetett, hogy a környező országokban komoly áldozatokat követelt az árvíz, míg Magyarországon az anyagi kár is mérsékelt, és nem vesztette életét senki. 

Orbán Viktor péntek reggeli interjúját itt tudod visszanézni:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek