
Mi a teendő, miután elvonult az árvíz? Íme a lista!
Miután megküzdöttünk a vízzel, egy másik veszéllyel szemben is fel kell vennünk a harcot! Az árvíz levonulása után már a szemmel nem látható dolgok ellen kell küzdeni, méghozzá fertőtlenítéssel.
Nagyon fontos, hogy azokon a területeken, ahol nemrég még árvíz volt, felvegyük a harcot a különböző kórokozók ellen. Ezt a leghatékonyabban fertőtlenítéssel tudjuk megtenni. Mutatjuk, mit és mivel lehet a leghatékonyabban megtisztítani!

Sok munka vár még a Duna mentén élőkre
Az árvíz elvonulása után rengeteg munka vár még az érintett terület lakóira: az elöntött házakat, lakásokat és minden egyes tárgyat, használati eszközt fertőtleníteni kell! Mindezt pedig erősen ajánlott gumicsizmában, védőruhában vagy kötényben és gumikesztyűben, maszkban, védőszemüvegben elvégezni.
Ezek a főbb teendők árvíz után
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatása szerint a következő teendőket érdemes elvégezni az ár elvonulása után:
- rendszeres kézfertőtlenítés,
- textíliák fertőtlenítése, fertőtlenítő mosás,
- fertőtlenítő mosogatás,
- az összes helyiség alaposan kiszellőztetése kiszárítása,
- helyiségek fertőtlenítése,
- talajfertőtlenítés,
- kútfertőtlenítés.
Ezen kívül, ha vannak elhullott állatok, egerek vagy egyéb kártevők, azokat dupla zacskóba kell csomagolni, és ha erre lehetőség van, akkor a veszélyes hulladék tárolására kijelölt szemetesbe dobni. Elásni egyáltalán nem javasolt az elhullott állatokat!
Mire figyeljünk és mit mivel fertőtlenítsünk?
- A kéz fertőtlenítéséhez bármely, a kereskedelmi forgalomban kapható kézfertőtlenítő szer alkalmazható.
- A fertőtleníteni szükséges textíliákat kb. egy óra időtartamra kell beáztatni 2 százalékos hypós oldatba, ami 5 liter vízhez 1 deciliter hypót adagolva készíthető el. A beáztatás után a ruhák, szövetanyagok mosószerrel a szokásos módon moshatók.
- A beáztatáshoz szükséges oldat Flóraszeptből is előállítható, 1 evőkanál Flóraszept mosóport adagolva 1 liter vízhez 1 százalékos oldat készíthető. A beáztatáshoz ilyenkor fél óra szükséges.
- A nem mosható szövetanyagokat, ruhákat (pl. bútorkárpit, szőnyeg) 1 százalékos Flóraszept oldattal kell átkefélni és hagyni megszáradni.
- Mosógépben történő mosás esetén elsősorban a 90-95 Celsius fokos mosási programokat ajánlatos választani.
- A szennyezett evőeszközöket, étkészleteket, edényeket, poharakat első lépésben hagyományos módon kell elmosogatni, ezt követően fertőtleníteni. Ehhez 1 százalékos hypós oldatban (0,5 deciliter 5 liter vízhez) kell az edényeket 10 percig áztatni, majd folyó melegvízzel alaposan leöblíteni.
- A házak, lakások, nyaralók fertőtlenítésekor 2 százalékos hypo oldatra van szükség. Fontos, hogy a fertőtlenítő oldatokat legalább 10 percig hagyjuk hatni és csak ezt követően mossuk le tiszta vízzel a felületet.
- A talaj fertőtlenítése csak a szennyvízzel elöntött, kisebb elszigetelt területeken (pl. lakóház udvara, stb.) indokolt. A fertőtlenítendő felületet klórmésszel kell egyenletesen beszórni, majd vízzel belocsolni.
- Az ásott kutakat a következőképp érdemes fertőtleníteni: a kútban lévő vízmennyiség minden köbméterére 100 ml Na-hipoklorit 90, vagy 200 ml hypo oldatot kell alkalmazni. A megfelelően kiszámolt fertőtlenítőszert egy vödör vízben alaposan el kell keverni, majd a kút belső falán körben végigfolyatni. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 óráig szükséges állni hagyni, azután pedig kiszivattyúzni.
- A fúrt kutakat így érdemes fertőtleníteni: 300 ml Na-hipoklorit 90-et, vagy 600 ml Hypo-oldatot szükséges az ún. anyacsőbe önteni, majd néhány percig a szivattyút járatni kell.

A Nébih a következőt tanácsolja az árvízzel érintett területeken élőknek
- Az elöntött házak konyhaterei, raktárai – a többi helyiséghez hasonlóan – az ár levonulása után csak alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba élelmiszertárolás, ételkészítés helyszínéül.
- Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan le kell fertőtleníteni.
- Azokat az eszközöket, amik biztonságosan nem fertőtleníthetők vagy nem főzhetők ki, ki kell dobni.
- Az eredeti, sértetlen, vízzáró csomagolású élelmiszerek (pl. konzerv, fémdoboz, üveg, műanyag palack stb.) külső felszínük lemosása, fertőtlenítése, öblítése és szárítása után felbonthatók, fogyaszthatók.
- Az árvíz által érintett kartondobozos, papír-csomagolású, celofánnal, fóliával fedett élelmiszerek, házilag készített befőttek nem biztonságosak, nem használhatók fel.
- Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek, különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek.





