Létrehozva: 2024.09.25.

Mi a teendő, miután elvonult az árvíz? Íme a lista!

Miután megküzdöttünk a vízzel, egy másik veszéllyel szemben is fel kell vennünk a harcot! Az árvíz levonulása után már a szemmel nem látható dolgok ellen kell küzdeni, méghozzá fertőtlenítéssel.

Nagyon fontos, hogy azokon a területeken, ahol nemrég még árvíz volt, felvegyük a harcot a különböző kórokozók ellen. Ezt a leghatékonyabban fertőtlenítéssel tudjuk megtenni. Mutatjuk, mit és mivel lehet a leghatékonyabban megtisztítani!

árvíz
Az árvíz levonulása után mindenhol fertőtleníteni kell. Fotó: szl

Sok munka vár még a Duna mentén élőkre

Az árvíz elvonulása után rengeteg munka vár még az érintett terület lakóira: az elöntött házakat, lakásokat és minden egyes tárgyat, használati eszközt fertőtleníteni kell! Mindezt pedig erősen ajánlott gumicsizmában, védőruhában vagy kötényben és gumikesztyűben, maszkban, védőszemüvegben elvégezni.

Ezek a főbb teendők árvíz után

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatása szerint a következő teendőket érdemes elvégezni az ár elvonulása után:

  • rendszeres kézfertőtlenítés,
  • textíliák fertőtlenítése, fertőtlenítő mosás,
  • fertőtlenítő mosogatás,
  • az összes helyiség alaposan kiszellőztetése kiszárítása,
  • helyiségek fertőtlenítése,
  • talajfertőtlenítés,
  • kútfertőtlenítés.

Ezen kívül, ha vannak elhullott állatok, egerek vagy egyéb kártevők, azokat dupla zacskóba kell csomagolni, és ha erre lehetőség van, akkor a veszélyes hulladék tárolására kijelölt szemetesbe dobni. Elásni egyáltalán nem javasolt az elhullott állatokat!

Mire figyeljünk és mit mivel fertőtlenítsünk?

  • A kéz fertőtlenítéséhez bármely, a kereskedelmi forgalomban kapható kézfertőtlenítő szer alkalmazható.
  • A fertőtleníteni szükséges textíliákat kb. egy óra időtartamra kell beáztatni 2 százalékos hypós oldatba, ami 5 liter vízhez 1 deciliter hypót adagolva készíthető el. A beáztatás után a ruhák, szövetanyagok mosószerrel a szokásos módon moshatók.
  • A beáztatáshoz szükséges oldat Flóraszeptből is előállítható, 1 evőkanál Flóraszept mosóport adagolva 1 liter vízhez 1 százalékos oldat készíthető. A beáztatáshoz ilyenkor fél óra szükséges.
  • A nem mosható szövetanyagokat, ruhákat (pl. bútorkárpit, szőnyeg) 1 százalékos Flóraszept oldattal kell átkefélni és hagyni megszáradni.
  • Mosógépben történő mosás esetén elsősorban a 90-95 Celsius fokos mosási programokat ajánlatos választani.
  • A szennyezett evőeszközöket, étkészleteket, edényeket, poharakat első lépésben hagyományos módon kell elmosogatni, ezt követően fertőtleníteni. Ehhez 1 százalékos hypós oldatban (0,5 deciliter 5 liter vízhez) kell az edényeket 10 percig áztatni, majd folyó melegvízzel alaposan leöblíteni.
  • A házak, lakások, nyaralók fertőtlenítésekor 2 százalékos hypo oldatra van szükség. Fontos, hogy a fertőtlenítő oldatokat legalább 10 percig hagyjuk hatni és csak ezt követően mossuk le tiszta vízzel a felületet.
  • A talaj fertőtlenítése csak a szennyvízzel elöntött, kisebb elszigetelt területeken (pl. lakóház udvara, stb.) indokolt. A fertőtlenítendő felületet klórmésszel kell egyenletesen beszórni, majd vízzel belocsolni.
  • Az ásott kutakat a következőképp érdemes fertőtleníteni: a kútban lévő vízmennyiség minden köbméterére 100 ml Na-hipoklorit 90, vagy 200 ml hypo oldatot kell alkalmazni. A megfelelően kiszámolt fertőtlenítőszert egy vödör vízben alaposan el kell keverni, majd a kút belső falán körben végigfolyatni. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 óráig szükséges állni hagyni, azután pedig kiszivattyúzni.
  • A fúrt kutakat így érdemes fertőtleníteni: 300 ml Na-hipoklorit 90-et, vagy 600 ml Hypo-oldatot szükséges az ún. anyacsőbe önteni, majd néhány percig a szivattyút járatni kell.
árvíz
A kertekben is mindent le kell fertőtleníteni a víz elvonulása után. Fotó: szl

A Nébih a következőt tanácsolja az árvízzel érintett területeken élőknek

  • Az elöntött házak konyhaterei, raktárai – a többi helyiséghez hasonlóan – az ár levonulása után csak alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba élelmiszertárolás, ételkészítés helyszínéül.
  • Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan le kell fertőtleníteni.
  • Azokat az eszközöket, amik biztonságosan nem fertőtleníthetők vagy nem főzhetők ki, ki kell dobni.
  • Az eredeti, sértetlen, vízzáró csomagolású élelmiszerek (pl. konzerv, fémdoboz, üveg, műanyag palack stb.) külső felszínük lemosása, fertőtlenítése, öblítése és szárítása után felbonthatók, fogyaszthatók.
  • Az árvíz által érintett kartondobozos, papír-csomagolású, celofánnal, fóliával fedett élelmiszerek, házilag készített befőttek nem biztonságosak, nem használhatók fel.
  • Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek, különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek