Létrehozva: 2024.09.23. 08:00

Árvíz: Így hagyja el Magyarországot a Dunán átvonuló hatalmas árhullám

Bár még néhány napig nem lélegezhet fel az ország, a szakemberek szerint kedden komolyabb károkozás nélkül elhagyhatja hazánkat a árhullám. Az árvíz elleni védekezés sikeresnek bizonyult.

A Boris ciklon miatti intenzív esőzések Európa-szerte brutális áradásokat okoztak, mely Magyarország több folyóját is érinti. A Dunán érkező rettentő víztömeg hatalmas munkát adott a szakembereknek, az egyenruhásoknak és az önkénteseknek, akik megfeszített erővel azon dolgoztak, hogy megvédjék a megáradt folyók partján fekvő településeket. A példátlan összefogásnak hála Magyarország súlyos károk nélkül megúszhatja az évtized árvizét, ám még mindig nem lélegezhet fel az ország, hiszen a rettentő árhullám a déli országrészen dühöng tovább, ahol egyébként az ideiglenes védművek mindenhol száz százalékos állapotúak, de az árvíz egyértelműen elhagyja hazánkat.

árvíz
Bár lassan levonul az árvíz, továbbra sem lankadhat a figyelem Fotó: szl

Lassan elköszön az árvíz

A korábbi számításokkal ellentétben már kedden elhagyhatja a legmagasabb vízszint Magyarországot, ám a szakemberek szerint a figyelem és a fegyelem továbbra sem lankadhat, hiszen a gátak továbbra is nagy terhelésnek vannak kitéve. Mivel a vártnál jóval gyorsabb a Duna apadása, így a szombati budapesti tetőzést követően az árhullám vasárnap reggel már elhagyta Dunaföldvárt és átvonult a paksi régióba. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella a Ripostnak elmondta, Paks után hétfőn Baján, kedden pedig Mohácsnál tetőzik majd a Duna, mielőtt elhagyná hazánkat.

A Duna ezen vonalán az 1954-es jeges árvíz szintjére vannak kiépítve a töltések, így látványosan kevesebb homokzsákra van szükség, mint a Dunakanyarban

 – magyarázza Siklós Gabriella, majd hozzáteszi, mivel egy árvízről beszélünk, nem lehet elhamarkodott kijelentéseket tenni, ám lassan talán már ki lehet mondani, hogy komolyabb probléma nélkül levonul az évtized árvize, amihez az is hozzátartozik, hogy az előrejelzések nem ígérnek az áradást befolyásoló nagyobb mennyiségű csapadékot. A szakemberek ettől függetlenül továbbra is óvatosságra intik a lakosságot, hiszen ha a védművekben bárhol hiba keletkezik, arra azonnal reagálni kell, így nem ajánlatos a helyszínen lenni, hiszen azzal hátráltathatják a védekezést. Problémát egyébként nem csak az emelkedő vízszint okozhat, hanem egy másik igen érdekes árvízi jelenség, a talajból feltörő buzgár is. A buzgárok árvíz idején, a vízszint emelkedésével és a víznyomással jönnek létre, gyakorlatilag a földből törnek elő a védett területeken. Ezt a jelenséget nehéz idejében elcsípni, mert az ártérben bárhol előfordulhat, így nagyon résen kell lenni. A napokban egyébként Szigetmonostoron csíptek el egyet, így megóvták a települést a komolyabb veszélytől.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek