Létrehozva: 2024.09.19. 17:45

Árvíz: Ilyen képeket ritkán látsz a fővárosról és Tahitótfaluról – Galéria

Budapesten a pesti és a budai alsó rakpartot már elöntötte az áradó Duna, de továbbra is folyamatos a védekezés az évtized árhulláma ellen. Kisoroszi és a külvilág között az árvíz miatt mára teljesen megszűnt az összeköttetés, Tahitótfaluban pedig már sok helyen a víz az úr.

Budapesten a várakozások szerint szombaton, 850 centiméteren tetőzik majd a Duna. Ez az érték 41 centiméterrel marad el a 2013-as árvíz idején mérttől. Ugyanakkor az Ausztriában tapasztalt állapotok miatt a szakemberek lassú apadásra számítanak, ami azt jelenti, hogy a Budapesten csütörtök reggelre 90%-os állapotban lévő gátaknak sok terhelést kell még kibírniuk.

árvíz 2024 Budapest
Az alsó rakpartokat már teljesen elnyelte az árvíz a fővárosban. Ez sok bámészkodót vonz a helyszínre (Fotó: Ripost)

Sok az árvíz miatti bámészkodó

Természetes, hogy mindenki kíváncsi az áradó Dunára, de a védekezés irányítói azt kérik, senki se akadályozza a munkát, és ne veszélyeztesse a saját biztonságát sem bámészkodással, sem fotózkodással! A vízügyi szakemberek azzal kalkulálnak, hogy az évtized dunai árvize nagyjából egy hét múlva hagyja el majd el az országot. Vagyis az alsó rakpartok még sokáig zárva lesznek.

árvíz 2024 Kisoroszi
Ez a tábla várja azokat, akik közúton közelítenék meg Kisoroszit. A települést az árvíz mára teljesen elzárta a külvilágtól (Fotó: Máté Krisztián)

Kisoroszi is sokáig zárva marad még a külvilág elől. A településen 1020 bejelentett állandó lakos van, akiknek a megszűnt a közúti összeköttetés hiányában Visegrád Szentgyörgypusztára viszik az élelmiszert, onnan hajóval kerül a településre. Csütörtök hajnalban már a kenyér is így érkezett Kisorosziba. A rév még közlekedik: több járatot is indítanak, péntektől viszont már az is csak rendkívüli esetben jár majd Kisorosziba, ahol már minden szükséges óvintézkedést elvégeztek. A gátak megerősítése szerda estére megtörtént, az utakat lezárták és az átemelőket is lekapcsolták, már csak a víz érkezését várják. A szerda esti vízügyi előrejelzések szerint a település nagyjából egy hétig lesz elzárva a külvilágtól, tehát jövő hét szerda körül lesz majd újra elérhető Kisoroszi. Tahitótfaluban is eluralkodni látszik a víz, egyebek között játszótereket és házakat is elöntött már a a kiáradt Duna.

Ingyen hívható az Árvíz Vonal!

Az évtized árhullámának tetőzését várva a miniszterelnök is folyamatosan kint tartózkodik a gátakon és felméri a védekezési folyamatot. Orbán Viktor a Facebook-oldalán csütörtökön közölte, hogy már él az éjjel-nappal ingyenesen hívható Árvíz Vonal a 06 80 204 240-es telefonszámon. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „ha segítségre van szüksége, vagy segíteni szeretne az árvízi védekezésben, hívja az Árvíz Vonalat!”

Kattints a képre, hogy megtekinthesd a Duna áradásáról készült galériánkat!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek